вгору

Підприємницька діяльність без держреєстрації: яка відповідальність?

До фізосіб, які здійснювали підприємницьку діяльність без держреєстрації їх як фізичних осіб – підприємців або до фізичних осіб, які провадили незалежну професійну діяльність без взяття їх на податковий облік, згідно з п. 117.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) застосовується штраф у розмірі 340 грн. за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах.

Якщо названі фізособи здійснювали підприємницьку діяльність без держреєстрації як ФОП або як фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність без взяття її на податковий облік та не подавали податкову звітність за періоди здійснення такої діяльності, то за неподання податкової звітності до них застосовується штраф за п. 120.1 ПКУ в розмірі 340 грн., за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Крім того, якщо за результатами перевірки контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання за відповідні звітні періоди, то застосовується штраф відповідно до ст. 123 ПКУ в розмірі 25% суми визначеного податкового зобов’язання, незалежно від того, сплачувала така особа податок чи ні.

Разом з тим, передбачена й адміністративна відповідальність. Так, згідно зі ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) провадження господарської діяльності, зокрема, без держреєстрації як суб’єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, –

тягне за собою накладення штрафу від 1000 нмдг до 2000 нмдг (від 17000 грн. до 34000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Дії, передбачені ч. 1 ст. 164 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, –

тягнуть за собою накладення штрафу від 2000 нмдг до 5000 нмдг (від 34000 грн. до 85000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Отримання доходу у великих розмірах має місце, коли його сума у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (перевищує 17000 грн.).

Неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 нмдг до 8 нмдг (від 51 грн. до 136 грн.) відповідно до ст. 164-1 КУпАП.

Про це інформує ГУ ДПС у Київській області.

Дізнайтесь про можливість відпустки і отримання лікарняного для ФОПа та нову концепцію відповідальності відповідно до Закону № 466 з Блогу бухгалтера, Інформеру програми M.E.Doc, а також з нашого Telegram-каналу.