вгору

Підсумки 2023 року для бухгалтера

Дорогі друзі! Вітаємо Вас з Новим 2024 роком! Бажаємо Перемоги, мирного неба, міцності духу, добра та злагоди! І нехай згинуть наші вороженьки, як роса на сонці. Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці!” 

2023 рік був важким роком для кожного українця та для країни в цілому. Війна триває і, відповідно, триває воєнний стан та мобілізація. 

Напередодні Нового Року, 25.12.2023 р. у ВРУ зареєстровано законопроекти про посилення норм щодо мобілізації та відповідальності. Про це читайте тут. 

Також у цьому році зобовязали жінок медичних та фармацевтичних спеціальностей встати на військовий облік. Докладно про це – тут. 

З 01.08.2023 року були відмінені воєнні пільги, які передбачали, зокрема, незастосування штрафів за несплату податків та зборів, ставку єдиного податку 2% та інші пільги. Про це ми писали тут і тут. 

А з грудня 2023 року скасували також мораторій на податкові перевірки 

У звязку з цим з шаленою швидкістю мінялося законодавство та форми звітності. Наведемо тільки частину змін звітності у 2023 році.  

Багато змін планується і на наступний рік. 

Зокрема, з 01.01.2024 року розпочинається продаж землі юрособам. Були ініціативи окремих депутатів щодо відтермінування продажу землі на час воєнного стану, однак вони так і не були реалізовані. 

З 01.01.2024 р. стає обов’язковим для торговців наявність POS-терміналів у населених пунктах з чисельністю від 5 тис. населення. 

Уряд затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки. Зокрема, крім реформи податкових та митних органів, в податковому законодавстві планується скасувати для юросіб спрощену систему оподаткування, підвищити ставки акцизного податку, скасувати знижені ставки ПДВ, відновити прогресивну шкалу ставок ПДФО, посилити контроль за доходами та витратами фізосіб шляхом наданням контролюючим органам доступу до банківської інформації про рух коштів на рахунках платників та ін. 

Щодо змін у звітності, то з 01.01.2024 року вводяться нові форми податкових декларацій: з плати на землю; з податку на нерухомість; про майновий стан і доходи; з рентної плати; збору за місця для паркування; з транспортного податку; з турзбору; екологічного податку; з податку на прибуток та ін.  

Задля актуальних форм звітів у наших користувачів M.E.Doc ретельно аналізує всі зміни законодавства, вчасно розробляє чинні форми звітності та оновлює програму. Єдине, що потрібно від вас – вчасно оновлювати програму. 

Залишайтесь з нами, щоб бути завжди в курсі останніх новин. Про зміни в податковому та бухгалтерському законодавстві читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та нашому Telegram-каналі