вгору

Підсумки тижня з 29 серпня по 02 вересня 2022 року

От і закінчилось літо. Розпочалась осінь, а з нею і новий навчальний рік. Вітаємо всіх з Днем Знань!

Незважаючи на війну, всі навчальні заклади працюють. Залежно від наявності укриття та інших факторів навчання здійснюватиметься в очному або онлайн режимах.

Основні новини минулого тижня такі.

У ВРУ зареєстровано доопрацьований законопроект 7668-д щодо повернення акцизу на газ, бензин, дизель.

Кабмін постановою від 27.08.2022 р. № 955 вніс зміни до власної постанови від 13.03.2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», якими доповнено норми щодо проведення перевірок протягом періоду воєнного стану.

Також Кабміном розроблено Порядок визначення і відшкодування працівникам та роботодавцям пов’язаних із трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії проти України. Для отримання коштів роботодавець зобов’язаний не пізніше 90 календарних днів з дня припинення або скасування воєнного стану подати до територіального органу Держпраці за своїм місцезнаходженням заявку-розрахунок.

Мінфін наказом від 29.07.2022 р. № 225 затвердив Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків. У разі неможливості виконання платником податків податкового обов'язку платник податків подає не пізніше 30 вересня 2022 року заяву про відсутність такої можливості разом з підтвердними документами.

Також Мінфін наказом від 16.06.2022 р. № 174, який набрав чинності з 25.08.2022 р., вніс зміни до форми довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи та Порядку оформлення і видачі такої довідки.

Податківці звернули увагу сільгоспвиробників - отримувачів бюджетної дотації на те, що за операціями з постачання власновиробленої сільськогосподарської продукції, здійсненими з 01.01.2022, складають податкові накладні у загальному порядку (без зазначення у другій частині порядкового номера коду «2») та, починаючи з податкової декларації за січень 2022 року, не подають у складі декларації додаток 8 (ДС8).

Про граничні строки подання звітності та сплати податків  у вересні 2022 року дізнайтесь з нашого Податкового календаря.

Нагадаємо нашим користувачам, що декларацію акцизного податку за новою формою платники податку подають за серпень 2022 року в терміни не пізніше 20 вересня поточного року. Про зміни до декларації читайте тут. Нова форма вийшла у M.E.Doc в оновленні 11.02.084.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.