вгору

Підсумки тижня з 30 січня по 3 лютого 2023 року

Опубліковано Закон про зміни щодо платіжних послуг, яким передбачено легалізувати в Україні електронні гроші з 01.04.2023 року. Водночас на час війни обіг електронних грошей обмежений в Україні.

ВРУ прийнято Закон щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування (законопроект № 8079). Зокрема, Законом передбачено змінити строки реєстрації ПН та РК на період воєнного стану. Докладніше – тут.

Також у ВРУ зареєстровано законопроект від 27.01.2023 р. № 8387, яким пропонується закріпити презумпцію невинуватості платника податків у ПКУ. Крім того проектом пропонується запровадження автоматична реєстрації податкової накладної, якщо протягом 30-ти днів після її неприйняття не прийнято рішення про наявність податкового правопорушення.

Уряд пропонує скасувати 47% дозволів та ліцензій, декларацій, погоджень тощо, формування яких здійснює Мінекономіки.

Мінфін оприлюднив проект наказу щодо внесення змін до Порядку складання типових форм з обліку та списання запасів суб’єктами державного сектору. Змінами, зокрема, передбачена можливість відображати у матеріальному звіті інформацію про залишок запасів у місцях зберігання на початок і кінець місяця.

ДПСУ оновила довідники податкових пільг станом на 25.01.2023 р.

Також податківці повідомили про особливості заповнення РК до ПН, складеної та зареєстрованої в ЄРПН без факту здійснення господарських операцій. Зразок заповнення дивіться у нашому матеріалі.

Звертаємо увагу читачів, що останнім часом при поданні Податкового розрахунку з ЄСВ та ПДФО у деяких випадках приходять квитанції №2 від ДПС з символом «:)». Це може свідчити про помилку при обробці звіту у контролюючому органі і такий звіт вважається неприйнятим. Докладніше дивіться тут.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.