вгору

Підсумки тижня з 31 серпня по 4 вересня 2020 року

З 01.09.2020 року набрали чинності зміни щодо Порядку обміну електронними документами. Тепер приєднання до Договору про визнання електронних документів здійснюється шляхом надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа.

Один із можливих способів спростити та пришвидшити приєднання суб’єктів господарювання до Договору надали аналітики M.E.Doc – читайте поради від M.E.Doc.

Також з 01.09.2020 року набрали чинності зміни до Держбюджету-2020, якими встановлено розмір мінзарплати – 5000 грн. Про те, на які показники впливає збільшення розміру мінзарплати, читайте у нашому матеріалі.

Звертаємо увагу, що новий розподіл карантинних зон діє з 07.09.2020 р. Крім того, Уряд своєю постановою вніс зміни до переліку осіб, що підлягають самоізоляції.

До речі, Конституційний Суд України визнав неконституційними положення щодо карантинних обмежень прав і свобод громадян, зокрема, обмежень розміру зарплати держслужбовців. Крім того, наголосив, що кожен має право на свободу пересування, освіту, працю тощо. Такі обмеження можуть встановлюватися виключно законом – актом, ухваленим ВРУ, а не підзаконним актом.

Нацбанк повідомив, що з 01.10.2020 року монети номіналом 25 копійок та усі старі банкноти, введені в обіг до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом в Україні.

Мінекономіки внесено Зміни № 9 до Класифікатора професій. Змінами передбачено, зокрема, що за потребою при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника професійні назви робіт можуть бути адаптовані для означення жіночої статі (наприклад, інженер – інженерка, соціолог – соціологіня).

ДПС нагадала, що нові ознаки доходів застосовуються податковим агентами при поданні податкового розрахунку за ф. № 1ДФ, починаючи з ІІІ кварталу 2020 року, який потрібно подати до 09.11.2020 року.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.

Медок, новини, Блог бухгалтера