вгору

Чергові зміни до Класифікатора професій

Наказом Мінекономіки від 18.08.2020 р. № 1574 затверджено Зміну № 9 до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі – Зміна № 9), затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

Зокрема, Зміною № 9 передбачено, що у Класифікаторі професій професійні назви робіт наводяться у чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка). Однак, за потребою користувача, при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника, професійні назви робіт можуть бути адаптовані для означення жіночої статі особи, яка виконує відповідні роботи (відповідно до п. 4 параграфа 32 Українського правопису, схваленого постановою КМУ від 22.05.2019 р. № 437).

Наприклад, інженер – інженерка, верстатник широкого профілю – верстатниця широкого профілю, соціолог – соціологіня.

Також окремі професійні назви робіт скасовуються (наприклад, директор філіалу (філії), державний реєстратор тощо), а деякі змінюються. Наприклад, професійна назва роботи «Голова Адміністрації Президента України» змінена на «Керівник Офісу Президента України», «директор департаменту» на «директор (інший керівник) департаменту», «головна медична сестра» на «головна медична сестра (головний медичний брат)» тощо.

Зміна № 9 до Класифікатора професій чинна з 18.08.2020 р.

Нагадуємо нашим користувачам, що найменування посади в трудовій книжці має відповідати Класифікатору професій.

Більше новин та корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

М.E.Doc, Блог бухгалтера