вгору

Підтримка роботодавців та працівників під час війни: новий Законопроект ВРУ

ВРУ зареєстровано законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо підтримки роботодавців та працівників в умовах воєнного стану” від 25.05.2022 р. № 7406 (далі - Законопроект № 7406).

Законопроект № 7406 передбачає зменшення податкового навантаження на роботодавців в умовах воєнного часу.

Крім того, прийняття законопроекту № 7406:

  • сприятиме відновленню економіки;
  • сприятиме збільшенню зайнятості населення, зменшенню безробіття;
  • сприятиме виведенню економіки з тіні в частині оплати праці;
  • збільшить надходження до місцевих бюджетів та ПФУ (в середній перспективі); 
  • посилить партнерство держави та бізнесу.

Що пропонується?

Тимчасово, починаючи з 1 липня 2022 року та у період воєнного стану установити такі ставки ПДФО щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику у формі заробітної плати (включаючи основну та додаткову заробітну плату та інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, відповідно до Закону України «Про оплату праці») у зв'язку з трудовими відносинами:

  • якщо доходи платника від одного роботодавця не перевищують 5 мінімальних заробітних плат (далі - МЗП) за календарний місяць, ставка податку становить 9% бази оподаткування;
  • якщо доходи платника від одного роботодавця перевищують 5 МЗП за календарний місяць, але не перевищують 10 МЗП, ставка податку становить 18% бази оподаткування та застосовується до суми перевищення над базою оподаткування;
  • якщо доходи платника від одного роботодавця перевищують 10 МЗП за календарний місяць, ставка податку становить 25% бази оподаткування та застосовується до суми перевищення над базою оподаткування.

Нагадаємо, що на 1 січня 2022 року МЗП становить - 6500 грн.

Теж саме стосується і єдиного соціального внеску (далі - ЄСВ).

Тимчасово, починаючи з 1 липня 2022 року та у період воєнного стану, установити, що ЄСВ для платників встановлюється на суму нарахованої за календарний місяць кожній застрахованій особі заробітної плати (включаючи основну та додаткову заробітну плату та інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, відповідно до Закону України «Про оплату праці») у такому розмірі:

  • якщо сума заробітної плати не перевищує 5 МЗП за календарний місяць, ЄСВ становить 11% бази нарахування, але не нижче розміру мінімального страхового внеску;
  • якщо сума заробітної плати не перевищує 5 МЗП за календарний місяць, але не перевищує 10 МЗП, ЄСВ становить 22% та застосовується до суми перевищення;
  • якщо сума заробітної плати перевищує 10 МЗП за календарний місяць, ЄСВ становить 29% та застосовується до суми перевищення над базою нарахування.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) незалежно від її (їх) розміру фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи застосовується ставка ЄСВ, передбачені цим законопроектом для основного місяця роботи.

У разі прийняння цей Закон набере чинності з 1 липня 2022 року, але не раніше дня його опублікування.

Нагадаємо, що на сьогодні роботодавець несе навантаження зі сплати ПДФО у розмірі 18%, до того ж військовий збір - 1,5% та ЄСВ - 22%, за кожного працівника.

Більше корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.