вгору

Плата за землю та податок на нерухомість: особливості звітування та сплати під час карантину

Продовжуємо розглядати карантинні нововведення для бізнесу, які наведені у роз’ясненні ДПС. Цього разу - мова про плату за землю та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Плата за землю

  1. Як відобразити зміни в податковій звітності, пов’язані із зменшенням періоду, протягом якого дозволяється не нараховувати та не сплачувати плату за землю?

Законом України № 540 скорочено період, визначений Законом України № 533-IX, протягом якого не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власност) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у т.ч. на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності, з двох місяців (березень квітень 2020 року) до одного – березень 2020 року.

Щодо особливості декларування податкового зобов’язання

Якщо платник плати за землю подав уточнюючу податкову декларацію з плати за землю за 2020 рік, в якій зменшив податкові зобов'язання за березень та квітень 2020 року, враховуючи вимоги Закону № 540, такий платник податку зобов’язаний подати уточнюючу податкову декларацію до податкової декларації з плати за землю за 2020 р. (з урахуванням раніше поданих уточнюючих податкових декларацій). У цій декларації платник має збільшити податкові зобо’язання з плати за землю за квітень 2020 року, тобто відновити податкові зобов’язання, які були задекларовані в податковій декларації з плати за землю за 2020 р. 

При цьому, Законом № 540 передбачено, що штрафні санкції, визначені ПКУ за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з плати за землю за податковий період квітень 2020 р., не нараховуються.

Фізичні особи – підприємці в частині нарахування та сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності прирівняні у правовому статусі до юридичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності. 

ФОП, які мають правовстановлюючий документ на земельну ділянку, самостійно обчислюють розмір плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) шляхом подання податкової декларації.

Особливості сплати податкового зобов’язання 

Платники плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності), які визначають податкові зобов’язання зі сплати за землю на підставі податкових декларацій, сплачують податкове зобов’язання зі сплати за землю за податковий період квітень 2020 р. у повному обсязі за місцезнаходженням земельної ділянки у строк до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій, передбачених ПКУ за порушення термінів сплати податкових зобов’язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов’язання за такий період. 

Таким чином, Законом № 540 відстрочено на один місяць термін сплати податкового зобов’язання за квітень 2020 року, визначений відповідно до п. 287.4 ПКУ: замість 29 травня останнім днем такої сплати буде той же строк, що для сплати податкового зобов’язання з плати за землю за травень – 26 червня 2020 року (зважаючи на те, що 28 червня 2020 року – святковий день, який припадає на вихідний). 

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

  1. Яким чином відображати в податковій звітності зміни, пов’язані із зменшенням періоду, протягом якого об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності юридичних осіб, виключаються з числа об’єктів оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Законом № 540 скорочено період, протягом якого об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, виключаються з об’єктів оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до ст. 266 ПКУ, з двох місяців (березень-квітень 2020 р.) до одного – березень 2020 року.

Якщо юрособа – платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на підставі Закону № 533 подав уточнюючу податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки до податкової декларації за 2020 р., в якій зменшив нарахування за І та ІІ квартали 2020 року (на суму, пропорційну одному місяцю кожного кварталу - березень та квітень 2020 року відповідно), враховуючи вимоги Закону № 540, такий платник податку зобов’язаний подати уточнюючу податкову декларацію до податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за 2020 р. (з урахуванням раніше поданих уточнюючих податкових декларацій). У цій декларації платник має збільшити податкові зобов'язання за ІІ квартал 2020 року (на суму пропорційну одному місяцю ІІ кварталу – квітень 2020 р.), тобто відновити податков зобов’язання, які були задекларовані в податковій декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за ІІ квартал 2020 р. 

При цьому, Законом № 540 передбачено, що в даному випадку штрафні санкції, визначені ПКУ за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховуються

Законом № 540 встановлено, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які визначають податкові зобов’язання з такого податку на підставі податкових декларацій, сплачують податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за податковий період квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням об’єкта нежитлової нерухомості у строк до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій за порушення термінів сплати податкових зобов’язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов’язання за такий період. 

Разом з тим, слід враховувати, що податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується юрособами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації (п. «б» пп. 266.10.1 ПКУ). 

Нарахування пені та штрафних санкцій, передбачених ПКУ, за сплату податкового зобов’язання за квітень 2020 року у період після 30 червня 2020 року до законодавчо визначеного загального терміну сплати авансового внеску за ІІ квартал не передбачено

Тому, платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які визначають податкові зобов’язання з такого податку на підставі податкових декларацій, слід здійснити сплату податкових зобов’язань з податку за квітень 2020 року не пізніше 29 липня 2020 року, щоб не виникало підстав для нарахування пені та штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

  1. Як будуть виконуватися вимоги Закону №540 щодо звільнення фізичних осіб - платників податку від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

У 2020 році контролюючі органи нараховують ФОП податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2019 податковий (звітний) рік. Податкове зобов’язання фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Тому, вимоги щодо звільнення від оподаткування, передбачені Законом № 533 з урахуванням змін, внесених Законом № 540, будуть враховані при нарахуванні контролюючими органами податку фізичним особам – платникам податку за об’єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (звітний) рік.

Про карантинні преференції для платників податку на прибуток, що займаються благодійністю, про оподаткування ПДВ в умовах карантину та про  зміну граничних обсягів доходу для застосування спрощеної системи з 02.04.2020 р., читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S