вгору

Плата за землю: заповнюємо декларацію у M.E.Doc

З 24 лютого 2022 р. Указом Президента № 64/2022 введено по всій території України воєнний стан. Враховуючи складну ситуацію та військову агресію рф, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, порядку справляння плати за землю. 

Про податкові новації, передбачені Законом № 2120, читайте у нашому матеріалі. 

Змінами визначено, що тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди (пп. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Зазначимо, граничний термін подання податкової декларації з плати за землю на 2022 рік був 21 лютого 2022 року.

Всі платники плати за землю, ділянки яких знаходяться у межах територій на яких ведуться (велись) активні бойові дії, за можливості, можуть подати уточнюючі податкові декларації (далі - Декларації).

У Деклараціях необхідно, починаючи з березня 2022 року, податкові зобов'язання, які були задекларовані до сплати у раніше поданих податкових деклараціях, змінити та зазначити у розмірі «0», крім податкових зобов’язань за січень та лютий 2022 року. Про це зазначили фахівці ДПСУ.

Розглянемо, як подати уточнюючу Декларацію в програмі M.E.Doc.

Нагадаємо, що податкова декларація з плати за землю - ідентифікатор форми J/F0602006, доступна для користувачів програми M.E.Doc.

В Декларації зазначаємо вид плати (земельний податок/орендна плата), також обов'язково вкажіть, що подається Уточнююча Декларація і з якого періоду діють уточнення (рис.1).

 

плата за землю, земельний податок, штрафні санкції декларація зі сплати земельного податку

Рис. 1

У розділі І Розрахунок суми земельного податку у колонці 13 зазначається сума земельного податку за січень - лютий 2022 р. (рис. 2).

плата за землю, земельний податок, штрафні санкції декларація зі сплати земельного податку

Рис.2

При заповненні розділу ІІІ Розрахунок податкового зобов'язання зазначаємо лише суми за січень - лютий 2022 р., а починаючи з березня 2022 року, податкові зобов'язання зазначаємо у розмірі «0» (рис. 3).

плата за землю, земельний податок, штрафні санкції декларація зі сплати земельного податку

Рис. 3

В доповненнях до декларації (рядок 9 розділу ІІІ) зазначаємо підставу уточнення податкових зобов'язань на підставі Закону № 2120. 

Також для подальшої ідентифікації підстав зменшення податкових зобов'язань у Декларації у графі «Код пільги» в якості коду пільги можна зазначити номер Закону України - 2120.

Таким чином заповнюється і уточнююча Декларація з орендної плати.

Зверніть увагу! Відповідно до п. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ та змін, внесених до п. 129.9 ПКУ пеня та штрафи не нараховуються.

Разом з цим зазначаємо, що відповідно до п. 102.9 ПКУ «Строки давності та їх застосування» на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану зупиняється перебіг строків, визначених ПКУ та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.