вгору

Платник податку на прибуток включений до Реєстру неприбуткових організацій в середині кварталу: що зі звітністю?

Нагадаємо, що базовий податковий (звітний) період – період, за який платник податків зобов’язаний здійснювати розрахунки податків, подавати податкові декларації (звіти, розрахунки) та сплачувати до бюджету суми податків та зборів, крім випадків, передбачених ПКУ, коли контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму податкового зобов’язання платника податку. Це визначено п. 33.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

! Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком (п. 137.4 ПКУ).

Для неприбуткових організацій, які відповідають вимогам п. 137.4 ПКУ та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), встановлюється річний податковий (звітний) період (пп. 133.4.7 ПКУ).

Форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (ідентифікатор форми для юросіб - J0100118, для фізосіб - F0100703), затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897 (далі – Декларація).

Платник податку на прибуток, який використовував звітний (податковий) період, що дорівнює кварталу та був включений до Реєстру неприбуткових установ в середині кварталу звітного року, при заповненні поля 2 Декларації зазначає базовий звітний період квартал та відповідний звітний (податковий) період застосування загальних правил оподаткування (І квартал, півріччя, три квартали).

Крім того, в Декларації платник податку зазначає показники діяльності, обраховані за період перебування на загальній системі оподаткування, та подає її разом з фінансовою звітністю за відповідний період – у строк, встановлений пп. 49.18.2 ПКУ, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області.

Нагадаємо, що неприбуткові організації подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та річну фінансову звітність (ідентифікатор форми Звіту - J0101911).

Про особливості подання звітності неприбутківцями, про зміни до порядку ведення Реєстру неприбутківців та про строки подання звітів дізнавайтесь у Податковому календарі на листопад 2020 р., читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.