вгору

Податкова соціальна пільга до авансу: чи можливо?

Згідно з п. 169.1 Податкового кодексу України платник ПДФО має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді зарплати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (у 2023 році – 3760,00 грн).

У разі перевищення місячної заробітної плати понад встановлений граничний розмір, питання надання податкової соціальної пільги не розглядається, незалежно від категорії платника податку, що її одержує.

Таким чином, податкова соціальна пільга застосовується до всієї заробітної плати за місяць, а не до її частини, тобто авансу.

Про це інформує ГУ ДПС у Запорізькій області.

Про те, хто несе відповідальність за сплату ПДФО у разі застосування ПСП без заяви працівника, та чи має право працівник-пенсіонер на застосування ПСП, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.