вгору

Помилка у коді УКТ ЗЕД податкової накладної: що з податковим кредитом?

Нагадуємо, що відповідно до пп. «і» п. 201.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов’язкові реквізити, як, зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Пунктом 198.6 ПКУ визначено, що не відносяться до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбання товарів/послуг, які не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

Помилки у реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді (п. 201.10 ПКУ).

Якщо при складанні податкових накладних допущені помилки у коді товару з УКТ ЗЕД, така помилка може бути виправлена шляхом складання постачальником розрахунку коригування до такої податкової накладної на дату виявлення помилки та реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН.

Отже, податкова накладна, що містить помилки у коді товару згідно УКТ ЗЕД, не дає змоги у повній мірі ідентифікувати здійснену операцію, тобто не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту.

Про це проінформував Офіс ВПП.

До відома наших користувачів, в програмі M.E.Doc наявний модуль «Облік ПДВ» для зручної роботи з податковими накладними (ідентифікатор форми J(F)1201010), додатком 2 до неї – розрахунок коригування (J(F)1201210) та податковою декларацією з ПДВ (J(F)0200121).

Більше на цю тему читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі, зокрема:

Заповнення ПН відповідно до оновленого УКТ ЗЕД: які особливості?

Розбіжність у декілька копійок між ПН та видатковою накладною: що з податковим кредитом?

Формування податкового кредиту за тимчасовою митною декларацією.