вгору

Пора глінтвейну: чи потрібно реєструвати місце зберігання та отримувати ліцензію?

Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб’єктам господарювання (далі - СГ) громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус СГ громадського харчування, СГ з універсальним асортиментом товарів. Такі вимоги передбачені ч.3 ст. 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» 19.12.1995 № 481/95-ВР (далі – Закон № 481).

Вино столове – вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукрів, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке (п. 28 ст. 1 Закону України «Про виноград та виноградне вино» від 16.06.2005 р. № 2662-IV ).

Відповідно до ДСТУ 4806-2007 «Вина. Загальні технічні умови» при виробництві вин виноградних використання цукру, води, ароматизаторів та барвників заборонено.

! Коктейлі (глінтвейн, «гаряче вино» тощо), виготовлені з використанням виключно столових вин, не є столовими винами.

Роздрібна торгівля – діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у т. ч. на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших СГ громадського харчування (ст. 1 Закону № 481).

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або пальним може здійснюватися СГ всіх форм власності, у т. ч. їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю (ст. 15 Закону № 481).

Отже, СГ, який здійснює торгівлю коктейлями (глінтвейн, «гаряче вино» тощо), виготовленими з використанням виключно столових вин, необхідно придбавати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Зберігання, зокрема алкогольних напоїв здійснюється в місцях зберігання алкогольних напоїв, внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі – Єдиний реєстр), незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого СГ таке місце зберігання було внесено до Єдиного реєстру.

Звертаємо увагу! СГ, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, вносять до Єдиного реєстру тільки ті місця зберігання алкогольних напоїв, що розташовані за іншою адресою, ніж місце здійснення торгівлі.

Про це зазначили податківці Офісу ВПП ДПС.

Читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, чи потрібна ліцензія для реалізації залишків алкоголю та про зразок заяви для отримання ліцензії на торгівлю алкоголем та тютюном – від ДПС. А також долучайтесь до нашого Telegram-каналу.