вгору

Порядок заповнення уточнюючих розрахунків з ПДВ

Виправити помилки з ПДВ можна шляхом подання уточнюючого розрахунку з ПДВ. Внесення змін до податкової звітності, зокрема, з ПДВ регламентовано ст. 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Якщо платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації з ПДВ (далі – Декларація), такий платник зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.

Нагадаємо, що форма уточнюючого розрахунку, порядок його подання та заповнення затверджені наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21 (далі – Порядок № 21).

При заповненні форми уточнюючого розрахунку слід дотримуватись ряду правил, а саме:

  • у графі 4 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники декларації звітного періоду, який виправляється. У разі якщо до декларації за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графі 4 відображаються відповідні показники графи 5 останнього уточнюючого розрахунку, який подавався до декларації звітного (податкового) періоду, що виправляється (рис.1);

Рис. 1

  • у графі 5 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники з урахуванням виправлення;
  • у графі 6 уточнюючого розрахунку відображається сума помилки (абсолютне значення);
  • у разі виправлення значення рядка 21 декларації, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. Такий уточнюючий розрахунок може бути поданий у спосіб, визначений в абз. 4 п. 50.1 ПКУ.
  • значення графи 6 рядка 21 уточнюючого розрахунку (збільшення або зменшення) враховується у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок;
  • платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний сплатити штраф, нарахований відповідно до абз. 4 п. 50.1 ПКУ. Сума нарахованого штрафу відображається у графі 6 рядка 18.1 уточнюючого розрахунку (рис.2).

​​​​​​​

Рис.2

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Про це нагадали працівники ГУ ДПС у м. Києві.

Важливо! Якщо платник податків самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, він зобов'язаний або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку (п. «а» абз.4 п. 50.1 ПКУ).або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку (п. «б» абз.4 п. 50.1 ПКУ).

Нагадаємо, що декларація з ПДВ є в програмі M.E.Doc (ідентифікатор форми J/F0200121) з додатками. Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок має ідентифікатор форми J/F0217021.

Про нову форму звітності з ПДВ, а також про те, що змінилось в оподаткуванні ПДВ з прийняттям Закону №466 читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S ​​​​​​​