вгору

Повторна втрата первинних документів для уникнення перевірок: питання врегульовано

Нагадуємо нашим читачам, що 23.05.2020 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX (далі – Закон № 466).

Зокрема, Законом № 466 внесено зміни до ст. 44 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), в частині вимог до підтвердження даних, визначених у податковій звітності, а також документального підтвердження виконання вимог податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи.

Визначено, що платники податків зобов’язані забезпечити зберігання документів, пов'язаних із виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, але не менш як 1095 днів з дня здійснення відповідної господарської операції (для відповідних дозвільних документів – не менш як 1095 днів з дня завершення терміну їх дії). Зверніть увагу! Для документів з трансфертного ціноутворення цей строк – не менше 2555 днів.

Також внесено зміни щодо обов’язку платника податків у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів. Платник податків зобов’язаний у 5-денний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку та надати оформлені відповідно до законодавства документи, підтверджуючі настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів.

У разі надання платником податків повідомлення та неможливості проведення перевірки платника податків у зв’язку з втратою, пошкодженням або достроковим знищенням платником податків документів строки проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах визначених строків, але на строк не більше ніж 120 днів (раніше було 90 днів).

 У разі невідновлення документів або їх повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання платником податків права на їх відновлення у порядку, передбаченому п. 44.5 ПКУ, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення такої звітності або на час виконання ним вимог митного, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Про це інформують податківці ГУ ДПС у Хмельницькій області.

Про нову концепцію відповідальності відповідно до Закону № 466 та про збільшення штрафів за незберігання первинки читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

M.E.Doc, Блог бухгалтера