вгору

Працівника залучено до ТРО: чи можна прийняти іншу особу на його посаду?

НАДС надала відповідь на запит щодо можливості призначити працівника на час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування. 

Звертаємо увагу, на декілька важливих моментів!

На час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом). Про це зазначено у ч. 5 ст. 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

Тобто при потребі виконання роботи тимчасово відсутньої посадової особи (відпустка, призов на військову службу, мобілізація, залучення до добровольчих формувань територіальної оборони, хвороба, довготермінове відсторонення від посади тощо) на час її відсутності (крім виборних посад) може бути прийнята інша особа на умовах контракту.

Відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю України, у випадку для виконання завдань, передбачених посадовою інструкцією тимчасово відсутнього працівника, сільський, селищний, міський голова, голова районної, районної у місті ради, обласної ради може прийняти рішення про укладення строкового договору (контракту).

Важливо! Такий працівник не набуває статусу посадової особи місцевого самоврядування, не приймає Присягу посадової особи місцевого самоврядування, йому не встановлюють ранг посадової особи та не зараховують період роботи за строковим договором (контрактом) до стажу роботи в органах місцевого самоврядування, який дає право на встановлення надбавки за вислугу років.

Заробітна плата такого працівника складається з посадового окладу, який не може перевищувати розміру посадового окладу, передбаченого для основного працівника.

Особа, з якою укладено строковий договір (контракт), може бути звільнена з роботи на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України.

Відповіді на запитання щодо трудових відносин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.