вгору

Прийнято Закон щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва

ВРУ прийнято Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність” від 13.04.2021 р. № 5371 (далі - Законопроект № 5371).

Зазначений законопроект вносить зміни до:

Так, законопроектом № 5371 передбачено наступне:

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє протягом дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», і втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану.

Крім того, запроваджується договірний режим регулювання трудових відносин, який буде застосовуватися до трудових відносин, що виникають між:

працівниками та роботодавцями - суб’єктами малого і середнього підприємництва з кількістю працівників до 250 осіб;

роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць.

Також встановлюються строки і періодичність виплати заробітної плати в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин: визначається, що заробітна плата виплачується не рідше одного разу на місяць.

Визначається, що в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин відпустки надаються у порядку, визначеному цим Законом, з урахуванням особливостей, передбачених Главою ІІІ-Б КЗпП.

Докладніше про законопроект ми писали тут.

Нагадаємо, що з 19.07.2022 року запрацював Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин” від 01.07.2022 р. № 2352.

Про оптимізацію трудових відносин та, що передбачає КЗпП, у зв'язку із прийняттям Закону № 2352 читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.