вгору

Про особливості дистанційної роботи під час ВС

Дистанційна робота - це форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за власним вибором і з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.  

Про це зазначили посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області. Також вони нагадали, що під час дистанційної роботи: 

  • працівник самостійно визначає робоче місце; 
  • працівник розподіляє робочий час на власний розсуд; 
  • на працівника не поширюються правила внутрішнього розпорядку, якщо інше не визначено трудовим договором; 
  • загальна тривалість робочого часу не може перевищувати норму, встановлену законодавством; 
  • за погодженням між працівником і роботодавцем виконання роботи може поєднуватися з виконанням на робочому місці в приміщенні чи на території роботодавця; 
  • працівник має право на захист своїх трудових прав, свобод і законних інтересів, відповідно до законодавства. 

У разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає своє робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому.  

Водночас роботодавець відповідає за безпечність і належний технічний стан обладнання та засобів виробництва, що передаються працівнику для виконання дистанційної роботи.  

Також на роботодавця покладається обов’язок систематичного проведення інструктажу чи навчання працівника з питань охорони праці й протипожежної безпеки в межах використання ним обладнання та засобів, рекомендованих або наданих роботодавцем.  

Інструктаж або навчання можуть проводитися дистанційно, зокрема, через відеозв’язок. У такому разі підтвердженням їх проведення вважається факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем і працівником. 

Про різницю між надомною та дистанційною роботою, про те, яка робота може виконуватися дистанційно, а також про умови запровадження дистанційної роботи, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.