вгору

Продаж подарункових наборів, які містять алкогольні напої: як відображати в чеках РРО та ПРРО?

08.11.2021

Податківці повідомили, що для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети тощо), а вимагає зазначати в фіскальних чеках РРО/ПРРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару, з обов’язковим відображенням в таких чеках, окрім найменування, їх УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканеру) або сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

З метою дотримання вимог чинного законодавства ДПС рекомендують суб’єктам господарювання з 1 жовтня 2021 року здійснювати продаж подарункових наборів, які містять алкогольні напої (дві та більше пляшок в одному подарунковому наборі), шляхом відображення у чеку цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серії та номеру) кожної пляшки алкогольного напою, які є в подарунковому наборі.

Роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.10 та на сайті ДПСУ.

Водночас нагадаємо нашим читачам, що згідно з п. 11 ст. 3 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” (далі - Закон про РРО) суб’єкти господарювання при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО та/або через ПРРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

Тобто, до внесення змін у Закон про РРО норми щодо програмування штрихового коду товару у фіскальному касовому чеку носять рекомендаційний характер. Чинним законодавством не передбачено застосування до суб'єкта господарювання штрафних санкцій за незазначення у фіскальному чеку штрихового коду товару.

Інструкцію щодо дій касира ПРРО Сashalot при продажу алкоголю  можна переглянути у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.