вгору

Продаж товарів за подарунковим сертифікатом: що в РРО/ПРРО?

20.01.2022

Продовжуючи розглядати відповіді на актуальні запитання щодо застосування РРО/ПРРО, зупинимось на продажу товарів за допомогою подарункових сертифікатів. Купуючи подарунковий сертифікат у суб’єкта господарювання, Ви здійснюєте своєрідну передоплату за товар (послугу), у подальшому гарантуючи його (її) придбання (отримання).

Розберемось, яким чином СГ повинен проводити розрахунки через РРО та/або ПРРО за товари, які отримує покупець за допомогою подарункового сертифіката або з використанням відомостей, талонів, безкоштовних рецептів?

Як ми неодноразово повідомляли, будь-яка розрахункова операція за готівкові чи безготівкові кошти (платіжні картки, чеки, жетони тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг має бути проведена через РРО та/або ПРРО. Це передбачено ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

При цьому, суб’єкти господарювання зобов’язані:

  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО із створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
  • проводити розрахункові операції через РРО та/або через ПРРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

Нагадуємо нашим читачам, що при проведенні розрахунків через РРО/ПРРО за реалізовані товари (надані послуги) створюється у паперовій та/або електронній формі фіскальний касовий чек за ф. № ФКЧ-1. Його обов’язкові реквізити визначені у п. 2 розд. II Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.09 повідомили, що здійснення розрахунків з використанням подарункового сертифіката відомостей, талонів або безкоштовних рецептів має свої особливості. Форма оплати позначається «безготівкова». При цьому суб’єкт господарювання має право уточнити вид форми оплати: «подарунковий сертифікат», «талон», «відомість», а за безкоштовними рецептами – «безоплатно» та суму коштів за цією формою оплати.

Якщо загальна сума покупки більша ніж вартість, зокрема, подарункового сертифіката, талонів, то в чеку зазначається декілька форм оплати: «готівкова та/або безготівкова» та сума коштів за кожною формою оплати, яка була використана при здійсненні розрахункової операції.

У програмних рішеннях «ПРРО Каса» та «пРРОсто», які надаються ДПС на безоплатній основі, на даний час не реалізовано можливість проведення через ПРРО попередньої (авансової) оплати за товар (послугу), реалізації товару з відстроченням платежу, тобто наразі відсутня можливість проведення через ПРРО розрахунків, які отримує покупець за допомогою подарункового сертифіката або з використанням відомостей, талонів, безкоштовних рецептів.

Ми, як розробники Cashalot – багатофункціонального та комфортного ПЗ для Вашого бізнесу – вже реалізували можливість оплати за товар подарунковими сертифікатами. Розглянемо, як це виглядає наочно, у чеках, зокрема, в xml-версії чека, і покажемо, що при оплаті сертифікатом не відбувається задвоєння сум.

Подія 1. Продаж сертифіката клієнту

Клієнт придбав сертифікат на суму 50 грн. Фактично, суб’єкт господарювання продав картку, яка буде гарантувати відвантаження ще невизначеного товару клієнту у майбутньому. Тобто, подарунковий сертифікат - це документ довільної форми, який, з одного боку, підтверджує внесення авансової плати за товари/послуги в сумі, що відповідає номіналу такого сертифіката, а з другого - зобов’язує продавця (емітента сертифіката) реалізувати товар або надати послугу пред’явнику такого сертифіката у межах номіналу.

Купівля Сертифіката можлива як при готівковому, так і безготівковому способі оплати.

При реалізації сертифіката клієнту суб’єкт господарювання зобов’язаний видати фіскальний чек, у якому буде зазначено назву, кількість і вартість реалізованих подарункових сертифікатів.

У фіскальному чеку та у xml-форматі чека це виглядатиме так:

Подія 2. Продаж товару з оплатою сертифікатом.

При реалізації товарів (послуг) в обмін на подарункові сертифікати суб’єкту господарювання необхідно роздрукувати фіскальний чек, для підтвердження реалізації товару (надання послуги) та застосування (погашення) сертифіката при розрахунку. У разі, якщо вартість покупки (послуги) перевищує номінал подарункового сертифіката, різниця між вартістю товару і номіналом сертифіката сплачується клієнтом готівкою або із застосуванням платіжної картки.

Наприклад, клієнт купує у суб’єкта господарювання товар вартістю 200,00 грн, і до оплати надає сертифікат номіналом 50,00 грн, а різницю сплачує готівкою у сумі 150 грн. У такому разі у фіскальному чеку буде відображено дві форми оплати – «Готівка» і «Сертифікат» та сума коштів за кожною із цих форм оплати. 

При цьому суми не задвоюються, і це чітко видно у чеках.

Тобто, при проведенні розрахунку за товар (послугу) подарунковим сертифікатом у фіскальному чеку ПРРО Cashalot і у xml-форматі чека буде відображатися форма оплати «Сертифікат», а не «безготівка»:

Фіскальний чек та xml-версія чека при продажу товару з використанням подарункового сертифіката

При закритті зміни у ПРРО буде сформовано Z-звіт по зареєстрованим операціям за зміну, у якому будуть відображатися підсумки по розрахунковим операціям у розрізі видів оплати - по готівці, картці та сертифікату. Тобто, суми, оплачені сертифікатом, відображаються окремо у Z-звіті ПРРО Cashalot та за формою оплати «Сертифікат», як і у фіскальних чеках. Суми, оплачені сертифікатом, в жодному разі не відображаються у Z-звіті ПРРО Cashalot за формою оплати «безготівка» чи «картка».

У друкованій формі Z-звіту це виглядатиме так:

Z-звіт

Висновок. Отже, у ПРРО Cashalot суми по формам оплат відображаються окремо (готівка, картка, сертифікат) як у фіскальних чеках, так і в Z-звіті. Наші клієнти можуть не хвилюватися за це.

Відповіді на актуальні питання щодо застосування РРО/ПРРО та про цікаві доробки у ПРРО Cashalot протягом 2021 року читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.