вгору

Роботодавцем надана цільова матеріальна допомога працівнику на лікування: яку ознаку доходу зазначати в 4ДФ?

Особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Розрахунок). Розрахунок подається з розбивкою по місяцях звітного кварталу до контролюючого органу за основним місцем обліку. Це визначено пп. «б» п. 176.2 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку - фізичній особі податковим агентом, платником ЄСВ протягом звітного періоду. При цьому, запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається. 

Форма Розрахунку та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі - Порядок № 4). 

Відповідно до п. 4 розд. IV Порядку № 4 в додатку 4 ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі - додаток 4ДФ) до Розрахунку у графі 6 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу, наведена у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку № 4. 

Згідно з Довідником ознак доходів у додатку 4ДФ до Розрахунку відображається за ознакою доходу: 

  • «169» - сума цільової благодійної допомоги, відповідно до вимог п. 170.7 ПКУ; 
  • «143» - кошти або вартість майна, надані як допомога на лікування та медичне обслуговування, відповідно до вимог пп. 165.1.19 ПКУ. 

Таке роз'яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 103.25. 

Зазначимо, що відповідно до пп. 165.1.19 ПКУ, зокрема, кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, за наявності відповідних документів, які повинні підтверджувати цільове використання допомоги. 

Нагадаємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Dос є можливість заповнювати та подавати до контролюючого органу Розрахунок (ідентифікатор форми - J0510109), в т.ч. додаток 4ДФ (J0510409), скориставшись модулем Об'єднана звітність ПДФО та ЄСВ.    

При заповненні графи 6 додатку 4ДФ  у Довіднику ознак доходів фізичних осіб необхідно вказати відповідну ознаку доходу: 

4ДФ, ПДФО, ЄСВ, ознака доходу 

Про нові ознаки доходу при заповненні Об'єднаної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ в проекті Мінфіну та про те, у яких випадках подавати Додаток 5 до Податкового розрахунку, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.