вгору

РРО/ПРРО: продаж товарів з доставкою та оплата за товари з розстрочкою платежу

14.01.2022

Як ми вже повідомляли раніше, Комітет ВРУ надав відповіді на низку актуальних питань щодо застосування РРО та ПРРО. Серед них відповіді на питання щодо доставки товарів, а також передоплати за товар. Наразі ДПС України на своїй сторінці у Фейсбук також надала відповіді на ці питання.

Як проводити розрахункову операцію у разі, коли для доставки товарів задіяні спеціальні служби?

Є декілька варіантів розрахунків у разі доставки товарів:

  • повна передоплата на поточний рахунок продавця у форматі ІВАN. Якщо має місце повна передоплата на поточний рахунок продавця у форматі ІВАN, фіскальний чек через РРО/ПРРО може не видаватись. В поштове відправлення вкладається документ на товар: товарний чек, накладна тощо.
  • Для попередньої оплати була використана платіжна картка. У разі, коли для попередньої оплати була використана платіжна картка, операція є розрахунковою у розумінні Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 року № 265/95-ВР. Видається фіскальний чек, який може бути вкладений в поштове відправлення або надісланий покупцю в інший спосіб (на електронну пошту, мобільний телефон тощо).
  • Продаж з післяплатою (накладений платіж). При продажу з післяплатою (накладений платіж) необхідність застосування РРО/ПРРО залежить від умов договору між продавцем та перевізником. Обов`язок продавця – передати товар покупцеві. Він вважається виконаним в момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцеві (част. 2 ст. 664 Цивільного кодексу України). Продавець вкладає в поштове відправлення документи на товар (товарний чек, накладну тощо).

У цьому випадку розрахунки здійснюються в місці отримання товару між покупцем і перевізником. Перевізник повинен видати фіскальний чек на приймання готівки чи платіжної картки.

В подальшому розрахунки за товар здійснюються між перевізником та продавцем згідно з договором між продавцем та перевізником:

  1. Якщо перевізник перераховує кошти продавцю на поточний рахунок, РРО/ПРРО не застосовується.
  2. В іншому випадку продавець зобов'язаний видати фіскальний чек на товар покупцю шляхом надсилання на електронну пошту, мобільний телефон тощо.

Як проводити розрахункові операції у разі продажу товарів з частковою оплатою, у т.ч. при оплаті з розстроченням платежу?

При продажу товарів з оплатою декількома платежами готівкою чи платіжними картками, продавець повинен оформити і видати окремий фіскальний чек на кожну розрахункову операцію:

  • передплата;
  • післяоплата;
  • часткова оплата з подальшим розстроченням платежу та ін.

За умови оплати покупцем коштів на поточний рахунок продавця (за реквізитами у форматі ІВАN) РРО/ПРРО може не застосовуватись.

У разі застосування різних способів оплати, наприклад, один платіж на поточний рахунок продавця за реквізитами у форматі ІВАN, а інший – готівкою, обов'язковою є видача фіскального чеку саме на розрахункову операцію (в цьому випадку – на приймання готівки).

Водночас зазначимо нашим читачам, що досі не має офіційного роз’яснення контролюючих органів щодо того, що саме зазначати у чеку у разі передплати та післяплати. Про неврегульованість цього питання ми писали тут.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.