вгору

СГ незалежно від форми власності зможуть здійснювати виробництво спирту, отримавши відповідну ліцензію

Регулювання виробництва і обігу спирту здійснюється на підставі Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР (далі – Закон № 481).

В той же час, Законом України від 03.12.2019 р. № 318-IX (далі – Закон № 318) були внесені зміни до Закону № 481.

Нагадаємо, що Закон №318 набуває чинності з 01.07.2020 р.

Метою зазначених змін є скасування державної монополії на виробництво спирту та сприяння детінізації ринку спирту та лікеро-горілчаної продукції, а також становлення в Україні цивілізованого конкурентного ринку спирту та лікеро-горілчаних виробів.

Зокрема, зазначені зміни передбачають:

  • скасування державної монополії на виробництво спирту;
  • надання можливості суб’єктам господарювання (далі – СГ) будь-якої форми власності здійснювати діяльність з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії;
  • повну лібералізацію експорту спирту з України.

Для захисту вітчизняного товаровиробника Законом № 318 також передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2024 року зможуть здійснювати лише уповноважені Кабміном державні підприємства.

З 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацію та надання дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

З 1 липня 2020 року виробництво спирту етилового (у т. ч. як лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, зернового дистиляту, біоетанолу може здійснюватися СГ незалежно від форми власності, які мають відповідну ліцензію.

Крім цього, з 1 липня 2020 року:

  • експорт спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюється СГ, які отримали ліцензію на виробництво такого спирту. Імпорт та оптова торгівля спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим здійснюються за наявності ліцензії на право оптової торгівлі таким спиртом. Оптова торгівля спиртом етиловим на медичні та ветеринарні цілі може здійснюватися за наявності ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим закладами охорони здоров'я та організаціями зооветеринарного постачання незалежно від форми власності;
  • СГ, який є одночасно виробником спирту етилового та алкогольних напоїв та отримав ліцензію на виробництво спирту етилового, ліцензії на виробництво алкогольних напоїв і ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями, має право реалізувати спирт власного виробництва для виробництва зазначених алкогольних напоїв на підставі ліцензії на виробництво спирту;
  • річні обсяги спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, що імпортуються СГ - виробниками спирту етилового, не можуть перевищувати 10 відсотків від річного обсягу вироблених спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового такими суб'єктами господарювання - виробниками спирту етилового;
  • СГ (у т. ч. іноземні СГ, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) - виробники спирту етилового здійснюють його реалізацію на експорт за наявності ліцензії на виробництво спирту етилового;
  • СГ - виробники спирту етилового здійснюють його реалізацію вітчизняним споживачам за наявності ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим.

Нагадаємо! Порядок видачі ліцензій на виробництво та оптову торгівлю спиртом встановлено Законом № 481.

! Ліцензія на виробництво спирту видається підприємствам, що мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом та відпуском продукції. Відключення цілодобових систем відеоспостереження є підставою для відмови у ліцензії або відкликання ліцензії.

Зверніть увагу! ДПСУ відповідно до покладених на неї завдань здійснює ліцензування діяльності СГ, зокрема, з виробництва та оптової торгівлі спиртом.

СГ можуть подати документи для отримання відповідних ліцензій на розгляд до органу ліцензування – ДПС за адресою: 04655, м. Київ, Львівська площа, буд. 8.

Про це зазначено на сайті ДПСУ.

В програмі M.E.Doc реалізована форма Заяви щодо ліцензії на виробництво (ідентифікатор – J/F1303302), яку можна сформувати та надіслати до ДПСУ.

Який граничний термін подання звітності про обсяги виробництва та обігу спирту, алкоголю та тютюну, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S