вгору

Щоб заповнити код за КАТОТТГ правильно - скористайтесь довідником у M.E.Doc

Як ми писали раніше, з 2023 року запроваджені, зокрема, нові форми податкових декларацій з місцевих податків та зборів з: плати за землю, транспортного податку, збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору.

У всіх цих деклараціях зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якої розповсюджуються на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташовано об’єкти оподаткування.

КАТОТТГ – це Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 р. № 290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12.01.2021 р. № 3) (далі – Кодифікатор), який запроваджений у деклараціях на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ).

Таблиця Кодифікатора складається з кодів та назв об’єктів, які розподілені на п’ять рівнів:

  • «Перший рівень» – Автономна Республіка Крим, області, міста, що мають спеціальний статус;
  • «Другий рівень» – райони в областях та Автономній Республіці Крим;
  • «Третій рівень» – території територіальних громад в областях, територіальні громади Автономної Республіки Крим;
  • «Четвертий рівень» – міста, селища міського типу, села, селища (населені пункти);
  • «Додатковий рівень» – райони в містах (в тому числі, в містах, що мають спеціальний статус).

Наразі трапляються випадки, коли ДПС не приймає декларації у зв’язку з невірним заповненням кодів за КАТОТТГ. У такому разі приходить квитанція №2  наступного змісту (рис. 1):

довідник КАТОТТГ

Рис. 1

Звертаємо увагу наших користувачів, що в програмі M.E.Doc розроблено Довідник КАТОТТГ з урахуванням всіх вимог законодавства (рис. 2).  Довідник містить коди та назви територій за Кодифікатором. Інформація про адміністративно-територіальні одиниці, території та громади представлена у Довіднику у вигляді ієрархічного списку, який включає всі 5 рівнів.  Перейти на інший рівень просто - натиснувши на “+”. Тобто, спочатку при відкритті Довідника відкривається 1 рівень, а далі, за необхідності, можна обрати 2, 3 рівень тощо. 

довідник КАТОТТГ

Рис. 2

Для коректного заповнення коду за КАТОТТГ радимо при заповненні декларацій користуватись відповідним Довідником (рис. 3). Для пошуку потрібного значення можна скористатися полем пошуку у верхній частині вікна довідника. 

довідник КАТОТТГ

Рис.3

Також у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі можна почитати матеріали про нову звітність: