вгору

Спрощується порядок подання інформації для фінмоніторингу

Прийнято за основу зі скороченням строку підготовки проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу» від 18.11.2021 р. 6320.


Які зміни передбачені?


Законопроектом пропонується внести зміни:

 - до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» выд 15.05.2003 р. № 755-IV.

Передбачено автоматизацію проведення перевірки відомостей про осіб, що є кінцевими бенефіціарними власниками (далі – КБВ) юрособи, поданих до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) в електронній формі, з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, скасування вимоги щодо виключно нотаріального засвідчення копій документів, що подаються для підтвердження особи КБВ, скорочення випадків подання юридичними особами відповідних відомостей під час проведення реєстраційних дій.

- до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Конкретизується порядок визначення юрособами інформації про КБВ та структуру власності, запроваджується обов’язок юросіб, які є засновниками (учасниками) юросіб, та фізосіб, які є засновниками (учасниками) юросіб та/або здійснюють вирішальний вплив щодо їх діяльності, надавати на запити юросіб інформацію, необхідну для подання юрособою для внесення або актуалізації в ЄДР інформації про КБВ та структуру власності юрособи, передбачається затвердження центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, методології з визначення юрособою КБВ, переглядаються обсяг та строки подання юрособами держреєстратору інформації про КБВ та структуру власності.

Докладніше про цей законопроект ми повідомляли тут.

Чи повинна структура власності відповідати зразкам від Мінфіну – читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.