вгору

Строки проведення виїзних та невиїзних перевірок

Контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки. Ці вимоги визначені абз. першого і другого п. 75.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Камеральні та документальні перевірки проводяться контролюючими органами в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених ПКУ, а фактичні перевірки – ПКУ та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Строки проведення документальної планової перевірки встановлені ст. 82 ПКУ (п. 77.7 ).

Строки проведення документальної позапланової перевірки встановлені ст. 82 ПКУ (п. 78.6 ПКУ).

Так, відповідно до п. 82.1 ПКУ, тривалість документальних планових перевірок не повинна перевищувати:

  • 30 робочих днів для великих платників податків;
  • 10 робочих днів - для суб’єктів малого підприємництва;
  • 20 робочих днів - для інших платників податків.

Продовження строків проведення перевірок можливе за рішенням керівника контролюючого органу не більш як на 15 робочих днів для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництване більш як на 5 робочих днів, інших платників податківне більш як на 10 робочих днів.

Тривалість документальних позапланових перевірок не повинна перевищувати (абз. перший – восьмий п. 82.2 ПКУ):

  • 15 робочих днів для великих платників податків; 
  • 5 робочих днів - для суб’єктів малого підприємництва;
  • 3 робочі дні - для ФОП, які не мають найманих працівників
  • 10 робочих днів - для інших платників податків. 

Продовження строків проведення перевірок, визначених у ст. 78 ПКУ, можливе за рішенням керівника контролюючого органу не більш як на 10 робочих днів для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництва – не більш як на 2 робочих дні, інших платників податків – не більш як на 5 робочих днів.

Документальна позапланова перевірка з підстав, визначених у пп. 78.1.7 ПКУ, для ФОП, які не мають найманих працівників, проводиться у строк, визначений абз. першим п. 82.2 ПКУ, за наявності за два останні календарні роки одночасно таких умов:

  • платником податку подано податкову декларацію про відсутність доходів від провадження господарської діяльності;
  • платник податку не зареєстрований як платник податку на додану вартість;
  • в контролюючих органах відсутня податкова інформація щодо:
  • використання платником податку найманої праці фізичних осіб;
  • відкритих платником податку рахунків у банках та інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/електронних гаманцях в емітентах електронних грошей.

У разі якщо під час проведення перевірки платник податків надає документи менше ніж за три робочі дні до дня її завершення або якщо надіслані у порядку, передбаченому абз. першим п. 44.7 ПКУ, документи надійшли до контролюючого органу менше ніж за три робочі дні до дня завершення перевірки, проведення перевірки може бути додатково продовжено до строків, встановлених п. 82.2 ПКУ, на строк три робочі дні (абз. 9 п. 82.2 ПКУ).

Про зазначили податківці ДПС у Запорізькій області.

Про те, яка відповідальність передбачена за ненадання відповіді на запит ДПС читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.