вгору

Студент на стажуванні: що зазначити у трудовій?

Роботодавцем до трудової книжки (за наявності) вноситься запис про проходження стажування. У разі відсутності та на вимогу працівника трудова книжка оформлюється згідно із законодавством. Це передбачено  ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI (далі - Закон № 5067).  

Відомості про проходження стажування вносяться до реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в порядку, встановленому ПФУ, за погодженням із Мінсоцполітики. 

Порядок укладення договору про стажування, форма такого договору затверджені постановою КМУ «Про затвердження Порядку укладення договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця і Типової форми договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця» від 16.01.2013 р. № 20 (далі - Порядок №20). 

Роботодавець після укладення договору про стажування затверджує індивідуальну програму стажування та видає наказ про проходження стажування.  

В даному наказі зазначаються (п. 10 Порядку № 20): 

  • строки і місце його проходження (структурний підрозділ); 
  • професія (кваліфікація) або спеціальність (освітній ступінь) стажиста; 
  • режим стажування; 
  • керівник стажування. 

На підставі наказу роботодавець повинен внести запис про проходження студентом (учнем) стажування до його трудової книжки, відповідно до вимог  абз. п’ятого ч. 1 ст. 29 Закону №5067 і п. 13 Порядку № 20. 

Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників затверджена спільним наказом Мінпраці України, Мін’юсту України, Мінсоцзахисту населення України від 29.07.1993 р. № 58 (далі - Інструкція № 58). 

Так, Інструкцією № 58 передбачено, що: 

  • запис до трудової книжки повинен бути внесений в тижневий строк з дня прийняття студента (учня) на стажування (п. 2.2 Інструкції № 58); 
  • в трудовій книжці зазначають: посаду; період і місце проходження стажування (структурний підрозділ); спеціальність (кваліфікацію) або професію (кваліфікаційний рівень) стажиста (п. 2.17 Інструкції № 58). 

Таке роз'яснення надано фахівцями Східного міжрегіонального управління Держпраці. 

Про різницю між трудовим договором та договором ЦПД, про виправлення помилок у трудовій книжці та наслідки, які виникають якщо у трудовій на першій сторінці відсутня печатка, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.