вгору

Терміни виходу на роботу працівника, який на час перенесення на підприємстві вихідних днів знаходився у відпустці

Іноді Кабмін рекомендує підприємствам перенести вихідні та робочі дні для створення сприятливих умов для святкування. Так, у 2021 році Уряд рекомендував перенести в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочі дні з:

  • п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня;
  • понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;
  • п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.
  • Чи впливає це на терміни виходу на роботу працівників, які на час перенесення на підприємстві вихідних днів знаходились у відпустці?

З даного питання було надано роз’яснення фахівцями ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися підряд з загальним вихідним днем.

У випадку, коли святковий або неробочий день (ст. 73 Кодексу законів про працю України) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

З метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабмін не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації Кабміну не пізніше ніж за два місяці видає наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборчим органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

Отже, коли підприємством під час знаходження працівників у щорічній відпустці було перенесено вихідні дні, – вони включаються до щорічної відпустки, оскільки вони не є святковими та неробочими. Тому працівники повинні виходити на роботу з відпустки на наступний день після її закінчення.

Нагадуємо нашим користувачам, що у М.E.Doc реалізовано спеціальний додатковий модуль «Зарплата», який призначений для розрахунку і нарахування зарплати, відпускних, обліку та управління персоналом.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.