вгору

Типові помилки при заповненні форми звіту № 1-ОТ

Нагадаємо нашим користувачам, що звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі, за формою № 1-ОТ (далі – Звіт № 1-ОТ) подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами, незалежно від форми власності до органів ДПС за основним місцем обліку в електронній формі.

Форма Звіту №1-ОТ затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» від 11.02.2016 р. № 49 (далі – Наказ № 49).

При заповненні Звіту № 1-ОТ суб’єкти господарювання (далі – СГ) часто допускають помилки.

На основних типових помилках і зосередили увагу податківці:

1. При заповненні розділу І «Обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів»:

  • СГ-виробники тютюнових виробів у графах 1, 2 зазначають відповідно код і вид тільки тютюнових виробів, але не зазначають код і вид тютюнової сировини;

Відповідно до вимог Наказу № 49 визначено, що у графах 1, 2 зазначаються відповідно код і вид тютюнових виробів та тютюнової сировини.

  • разі здійснення імпорту тютюнових виробів, СГ досить часто не відображають інформацію у графі 7 «Обсяги придбання тютюнових виробів за звітний місяць, у т. ч. за імпортом.

2. При заповненні розділів II та III про перелік контрагентів, у яких/яким здійснювал(о)ася придбання/реалізація тютюнових виробів та тютюнової сировини СГ:

  • у колонці 7 розділів II та III часто невірно зазначають сумарну кількість продукції придбання/реалізації за звітний місяць у такого/такому СГ;
  • у графі 3 зазначають не всіх контрагентів;
  • у графі 5 не зазначають код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта СГ.

! Серію та номер паспорта зазначають фізичні особи, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Зверніть увагу! До СГ застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів за подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в т. ч. імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Відповідальність СГ передбачена абз. 22 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР.

А саме: до СГ застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабміном видавати відповідні ліцензії, - у розмірі 17 000 гривень.

Про це повідомили податківці Офісу ВПП ДПС.

Нагадаємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Doc Ви можете заповнити та своєчасно подати Звіт № 1-ОТ (ідентифікатор форми J0208405) до контролюючого органу.

Про нові акцизні марки для тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет, які запроваджуються з 01.01.2021 р. та про вартість ліцензії для оптової торгівлі алкоголем та тютюном, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.