вгору

Трудові договори та гіг-контракти резидента Дія Сіті не з початку місяця: що з ЄСВ?

Для платника – резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пп. 2 та 3 ч. першої, п. 10 ч. другої ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2022 р. № 1667-ІX (далі – Закон № 1667), ЄСВ встановлюється у розмірі мінімального страхового внеску (з 01.01.2022 р. – 1430 грн., з 01.10.2022 р. – 1474 грн):

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР (далі – Закон № 108);

б) на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом № 1667.

Це передбачено ч. 14-1 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464).

Крім того, резидентом Дія Сіті може бути юрособа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає всім таким вимогам, зокрема (ч. першою ст. 5 Закону № 1667):

1) здійснює один або кілька видів діяльності, визначених ч. четвертою цієї статті, що вказано у її статуті та/або відомостях про неї, що містяться у ЄДР;

2) розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому набуто статус резидента Дія Сіті, кожного календарного місяця становить не менше, ніж еквівалент 1200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим НБУ станом на перше число відповідного календарного місяця;

3) середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юрособи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця, починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юрособою набуто статус резидента Дія Сіті, становить не менше 9 осіб;

4) сума кваліфікованого доходу юрособи, отриманого за перших три календарних місяці, наступні за календарним місяцем, в якому юрособою набуто статус резидента Дія Сіті, становить не менш як 90% суми її загального доходу за такий період, а сума кваліфікованого доходу, отриманого за кожен календарний рік перебування у статусі резидента Дія Сіті, становить не менш як 90% суми загального доходу юридичної особи за той самий період (за наявності загального доходу);

5) щодо юрособи відсутні обставини, передбачені ч. другою ст. 5 Закону № 1667.

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону № 108, та суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (ст. 7 Закону № 2464).

При цьому, відповідно до ч. п’ятої ст. 8 Закону № 2464 ЄСВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22% до визначеної бази нарахування ЄСВ.

Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати (далі – МЗП), встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (22%).

При нарахуванні зарплати (доходів) фізособам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ, встановлена цією частиною, застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Отже, юрособа, яка відповідає вимогам, визначеним ч. першою ст. 5 Закону № 1667, та отримала статус резидента Дія Сіті не з початку місяця, нараховує ЄСВ за такий місяць з дотриманням вимог ч. п’ятої ст. 8 Закону № 2464. Тобто, за місяць, в якому юрособа набула статус резидента Дія Сіті, ЄСВ за найманих працівників сплачується на загальних підставах.

Разом з тим, сплата ЄСВ у розмірах, встановлених п. п. «а» та «б» ч. 14-1 ст. 8 Закону № 2464, здійснюється резидентом Дія Сіті з наступного за календарним місяцем, в якому юрособою набуто статус резидента Дія Сіті. При цьому, якщо юрособою у період її перебування у статусі резидента Дія Сіті залучаються нові працівники, то сплата ЄСВ за таких працівників здійснюється у порядку, визначеному п. п. «а» та «б» ч. 14-1 ст. 8 Закону № 2464 за умови дотримання таким резидентом Дія Сіті вимог, встановлених пп. 2 та 3 ч. першої ст. 5 Закону № 1667.

Про це повідомило Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Про особливі дії та оподаткування резидентів Дія City: Інфолист від ДПСУ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.