вгору

У який термін ФОП-загальник подає додаток Д5 Звіту з ЄСВ і сплачує ЄСВ за себе?

Нагадаємо, платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) є фізичні особи – підприємці, в т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування. Таке визначення наведено у п. 4 ч. І ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. року № 2464-VI (далі – Закон № 2464)

Згідно з п. 1 наказу Мінфіну від 28.12.2020 р. № 814 «Про деякі особливості звітування з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до наказу Мінфіну від 14 квітня 2015 р. № 435», до 01 січня 2022 року ФОП на загальній системі оподаткування подають до контролюючих органів за основним місцем взяття на облік як платника ЄСВ Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за формою № Д5 (річна)) (далі – Звіт), згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі – Порядок № 435).

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності страхувальників, зазначених у п. 2 розд. ІІІ Порядку № 435, – ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 9 розд. ІІІ Порядку № 435).

Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» формують та подають до контролюючого органу страхувальники, зазначені у п. 2 розд. ІІІ Порядку № 435, – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності або з дня подання заяви до контролюючого органу про зняття з обліку платника ЄСВ (п. 11 розд. ІІІ Порядку № 435).

Зазначимо, що для платників, визначених у п. 4 ч. І ст. 4 Закону № 2464 (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно.

Отже, ЄСВ сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ за останній звітний період.

Таке роз’яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 201.06.02

Про те, як заповнити додаток Д5 об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.