вгору

Уряд пропонує оновити форму 4ДФ

Нагадаємо, Мінфін наказом від 15.12.2020 року № 773 затвердив об’єднану звітність з ПДФО та ЄСВ. Перший раз об’єднана звітність подається за І квартал 2021 року.

Ще не всі бухгалтери змогли розібратися у заповненні обєднанної звітності, як Мінфін оприлюднив проєкт наказу щодо внесення змін до додатка 4ДФ до форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ.

Так, проєктом наказу передбачається внесення змін до Податкового розрахунку за формою № 4ДФ, Порядку та Довідника в частині виконання податковим агентом – надавачем бюджетних грантів свого законодавчого обов’язку щодо відображення у Податковому розрахунку за формою № 4ДФ інформації про нараховані (виплачені) у звітному податковому періоді доходи у вигляді бюджетних грантів та інформації про факт використання бюджетного гранту за цільовим призначенням, порушення платником податків умов договору про цільове використання, повернення платником податку бюджетного гранту на користь надавача бюджетного гранту.

Це пов’язано із запровадженим Законом України від 04 листопада 2020 року №962 окремим видом доходу у вигляді бюджетних грантів, який не визначений у Довіднику ознак доходів, та встановлюється особливий порядок оподаткування такого виду доходу.

Нагадаємо, що Законом № 962 доповнено перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО у вигляді бюджетного гранта.

Бюджетний грант – цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проєкту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах у порядку, встановленому законом. Перелік надавачів бюджетних грантів визначає Кабміном (пп. 14.1.277-1 ПКУ).

Дохід у вигляді бюджетного гранта не оподатковується ПДФО під час його нарахування (виплати, надання) на користь платника податків.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Зверніть увагу! Податковий розрахунок за формою, затвердженою цим наказом, перший раз подається за ІІ квартал 2021 року.

Зазначимо, що у програмі M.E.Doc доступні нові форми податкового розрахунку з додатками (версія оновлення 11.02.034). Крім того, ми підготували цикл матеріалів щодо заповнення податкового розрахунку об’єднаної звітності та додатків, Д1, 4ДФ, Д5, Д6.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.