вгору

Відповідальність для небанківських надавачів платіжних послуг за неповідомлення про відкриття електронного гаманця

Нагадуємо нашим читачам, що 01.04.2023 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» від 12.01.2023 р. № 2888-ІХ. Про зміни до ПКУ та інших законів щодо платіжних послуг з 01.04.2023 р. ми повідомляли тут.

Відповідно до Закону України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 р. № 1591-IX, зокрема, останніх змін у ньому, – тепер небанківські надавачі платіжних послуг мають право на випуск електронних грошей. До недавнього часу емітентами електронних грошей могли бути лише банки. Тепер, крім права на випуск електронних грошей, на небанківських надавачів покладається також обов’язок повідомлення контролюючих органів про відкриття/закриття рахунків платників. Детальніше про це – у матеріалі.

ДПСУ повідомляє, що з 01.04.2023 р. відповідно до п. 69.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов’язані надсилати до контролюючих органів, в яких вони перебувають на обліку, повідомлення про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців платників податків.

Порядок подання таких повідомлень регулюється Порядком подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, затвердженим наказом Мінфіну від 18.08.2015 р. № 721.

Керуючись цим Порядком, небанківські надавачі платіжних послуг можуть подавати повідомлення про відкриття/закриття рахунків у електронній або паперовій формі за формами, встановленими додатками 1 чи 2 до цього Порядку.

Емітенти електронних грошей до завершення технічної реалізації запровадження форми електронних повідомлень про відкриття/закриття електронних гаманців, подають повідомлення у паперовій формі згідно з формою, встановленою додатком 2 до Порядку.

Згідно з п. 69.17 підрозд. 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення» ПКУ щодо всіх рахунків/електронних гаманців, відкритих/закритих у період дії воєнного, надзвичайного стану на території України платники податків, визначені п. 69.1 ПКУ, зокрема, небанківські надавачі платіжних послуг/емітенти електронних грошей зобов’язані направити (у т. ч. повторно) до контролюючих органів повідомлення про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців для отримання від контролюючих органів повідомлення про взяття рахунків/електронних гаманців на облік не пізніше одного місяця з дати припинення або скасування цих станів.

Якщо після припинення зазначених станів у небанківського надавача платіжних послуг/емітента електронних грошей відсутнє підтвердження взяття рахунку/електронного гаманця на облік у контролюючому органі, вважається, що здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем платника податків розпочато до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу про взяття рахунку/електронного гаманця на облік.

За інформацією від ГУ ДПС у Дніпропетровській області, відповідальність за неподання небанківськими надавачами платіжних послуг, емітентами електронних грошей відповідним контролюючим органам в установлений ст. 69 ПКУ строк повідомлення про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців платників податків встановлена п. 118.1 ПКУ та передбачає накладення штрафу у розмірі 680 грн за кожний випадок неподання або затримки.

Крім того, встановлюється відповідальність за здійснення видаткових операцій за електронним гаманцем платника податків до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу про взяття рахунку на облік у контролюючих органах. За такі порушення накладається штраф на небанківського надавача платіжних послуг, емітента електронних грошей в розмірі 10% суми всіх операцій за весь період до отримання такого повідомлення, здійснених з використанням таких рахунків (крім операцій з перерахування коштів до бюджетів або державних цільових фондів), але не менш як 1700 грн (п. 118.2 ПКУ).

Більше корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.