вгору

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: як оформити?

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, за бажанням матері або батька, роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 

Звертаємо увагу, що обоє батьків мають рівні права на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства. Це передбачено ч. 4 ст. 179 Кодексу законів про праці України та ч. 1 ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі – Закон № 504). 

Також відпустку по догляду за дитиною до 3 років можуть використати баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів. Докладніше про це – тут. 

Документи для отримання відпустки для догляду 

Для отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з наступними документами: 

  • письмова заява на ім’я роботодавця; 
  • копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини). 

Відповідно до ч. 3 ст. 20 Закону № 504 відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків і батьків-вихователів) надається на підставі довідки з місця роботи одного з батьків дитини про те, що він (вона) вийшов (вийшла) на роботу до закінчення терміну цієї відпустки. 

Період, на який надається відпустка 

Таку відпустку надають на період, який працівниця або працівник зазначає у заяві, або до дати досягнення дитиною трирічного віку (включно). 

При наданні відпустки за працівником мають зберегти робоче місце і зарахувати час декрету в трудовий стаж. 

Дострокове припинення відпустки 

Якщо працівниця або працівник хоче припинити таку відпустку достроково, має щонайпізніше за 10 к. д. до дня дострокового припинення подати відповідну заяву з зазначенням дати, з якої стане до роботи. Кадровик на підставі такої заяви видає наказ про припинення відпустки. 

Про це інформує Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці. 

Про те, що необхідно знати про роботу під час відпустки для догляду за дитиною, та, про можливі зміни у наданні відпустки по догляду за дитиною, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.