вгору

Використання POS-терміналів платниками сфери торгівлі, громадського харчування та послуг

09.09.2021

ДПС нагадала платникам податків про обов’язок здійснити перехід на використання POS-терміналів установ банків та забезпечити обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (виконані роботи, надані послуги).

Це стосується платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, та відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій та відповідають хоча б одному з критеріїв:

  • реалізують підакцизні товари (алкогольні напої, тютюнові вироби, пальне);
  • використовують господарську одиницю з торгівельною площею більше 20 м2;
  • здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення, що перевищує 25 тис. осіб.

Кількість платіжних терміналів повинна становити не менше ніж 50 відсотків кількості реєстраторів розрахункових операцій, а у разі наявності одного реєстратора розрахункових  операцій суб'єкт господарювання зобов'язаний забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів.

Водночас зауважимо, що згідно з п. 2 Постанови 878 наведено перелік суб’єктів господарювання, яких звільнено від обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів:

  • заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів (особовий склад ЗСУ та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів навчальних закладів, працівників промислових підприємств);
  • підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. метрів (крім АЗС);
  • суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 25 тис. осіб.

Зазначені вимоги встановлені:

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»:

  • платіжний термінал – електронний пристрій, призначений для ініціювання переказу з рахунка, у тому числі видачі готівки, отримання довідкової інформації і друкування документа за операцією із застосуванням електронного платіжного засобу;
  • платіжний пристрій – технічний пристрій (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування тощо), який дає змогу користувачеві здійснити операції з ініціювання переказу коштів, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього пристрою.

Більше корисної інформації щодо РРО/ПРРО Ви знайдете у розділі РРО в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.