вгору

Вимушений простій на підприємстві під час карантину: що з ЄСВ?

Державою було прийнято низку нормативних та законодавчих актів для забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій громадян під час карантину.

Так, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 р. № 540-IX були внесені зміни до ст. 113 Кодексу законів про працю України. Ними передбачено, що за час простою господарської діяльності не з вини працівника (у т. ч. на період оголошення карантину), зарплата оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Оплата простою, що сталася не з вини працівника, входить до фонду додаткової зарплати (пп. 2.2.12 Інструкції із статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5). Отже, ЄСВ, ПДФО та військовий збір нараховується на неї у загальному порядку як для зарплати.

 Сплата ЄСВ є обов’язковою!

Навіть за умови простою на підприємстві, за працівників, для яких це підприємство є основним місцем роботи, сплата ЄСВ має бути не нижче мінімального страхового внеску. Якщо в «простійному» місяці база нарахування ЄСВ за ставкою 22%, визначена за основним працівником, виявиться нижчою за мінімальну зарплату, ЄСВ обов’язково нараховується на різницю між цими двома величинами.

Для відображення такої ЄСВ-різниці в таблиці 6 Звіту з ЄСВ потрібно сформувати окремий (додатковий) рядок за тією застрахованою особою, за якою визначали ЄСВ-різницю (рис. 1).

Рис. 1

Податківці наголошують, що своєчасна та у повному обсязі сплата ЄСВ – це можливість держави забезпечити своїх громадян соцвиплатами.

Більше корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі, зокрема:

Нарахування ЄСВ за неповний робочий день;

Простій на підприємстві під час карантину: як оплатити?

Як організувати роботу та не порушити трудове законодавство під час карантину – від Держпраці.

​​​​​​​