вгору

Випробувальний термін в умовах воєнного стану: особливості

Нагадуємо нашим читачам, що при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Це визначено ст. 26 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП).

За нормами чинного законодавства України передбачено систему пільг для працюючих людей з інвалідністю, спрямованих на створення гідних умов для їх продуктивної та безпечної роботи.

Так, відповідно до ст. 26 КзПП випробування при укладенні трудового договору для осіб із інвалідністю не встановлюється.

Проте, наразі, в умовах воєнного стану, норми законодавства про працю діють з урахуванням вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ (далі – Закон № 2136).

Норми законодавства про працю, які суперечать положенням цього Закону, на період дії воєнного стану не застосовуються.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону № 2136 при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Тобто, у період дії воєнного стану можна встановлювати випробувальний термін для всіх працівників, у т. ч., осіб з інвалідністю, неповнолітніх, вагітних жінок, одиноких матерів із дітьми до 14 років або дитиною з інвалідністю, внутрішньо переміщених та інших осіб, яких раніше це не стосувалося.

Встановлення випробувального терміну  не є обов’язком роботодавця, це його право.

До відома! Закон № 2136 діє винятково протягом періоду воєнного стану та втрачає чинність із дня його припинення або скасування, крім ч. 3 ст. 13 цього Закону.

Про це проінформувало Східне міжрегіональне управління Держпраці.

Матеріал Трудові відносини під час воєнного стану: що змінилося? читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.