вгору

Вивезення пального та спирту за межі країни: скільки акцизних накладних складати?

При здійсненні операції з вивезення пального/спирту етилового за межі митної території України платник акцизного податку повинен складати акцизні накладні двічі.

Так, відповідно до п. 231.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) акцизна накладна складається платником податку, зокрема, в день реалізації пального або спирту етилового при кожній повній або частковій операції з реалізації пального або спирту етилового.

Особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий, зобов’язана скласти акцизну накладну:

1) в двох примірниках – у разі реалізації пального або спирту етилового:

  • з акцизного складу до іншого акцизного складу, в тому числі через трубопровід або з використанням акцизного складу пересувного, у разі якщо до реалізації пального або спирту етилового такий інший акцизний склад уже відомий;
  • з акцизного складу до акцизного складу пересувного;
  • з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного;
  • з акцизного складу пересувного до акцизного складу.

2) в одному примірникуу разі реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу будь-яким іншим особам - неплатникам податку.

При цьому слід зазначити, що згідно з пп. 213.2.1 ПКУ товари (продукція) вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною декларацією, у тому числі, якщо відвантаження відбулося у звітному періоді, а вивезення (експортування) – у наступному звітному періоді і на дату подання декларації з акцизного податку за звітний місяць наявна така митна декларація.

Отже, при здійсненні операції з вивезення пального/спирту етилового за межі митної території України платник акцизного податку повинен складати акцизні накладні двічі:

  • перша акцизна накладна складається таким платником у двох примірниках в день реалізації пального/спирту етилового з акцизного складу/акцизного складу пересувного до акцизного складу пересувного з метою його вивезення (експорту) за межі митної території України;
  • друга акцизна накладна складається таким платником у одному примірнику на обсяги експортованого (вивезеного) пального/спирту етилового в день його вивезення (експорту) за межі митної території України, що підтверджується належно оформленою митною декларацією.

Про це повідомили податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 114.11.03.

Нагадаємо нашим користувачам, що акцизні накладні зручно заповнювати у програмі M.E.Doc. Докладно про заповнення акцизних накладних читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі: