вгору

Загальний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи не перевищує 2 млн євро: чи включати прибуток до доходу?

Податківці надали роз’яснення: чи підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу платника податку – контролюючої особи скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії (КІК), якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 млн євро на кінець звітного періоду?

Відповідно до пп. 39-2.2.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування для ПДФО платника – податку контролюючої особи є частина скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, пропорційна частці, якою володіє або яку контролює така фізособа на останній день відповідного звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії. Обчислюється він відповідно до правил, визначених ст. 39-2 ПКУ. Зазначена частина прибутку контрольованої іноземної компанії включається до складу загального річного оподатковуваного доходу контролюючої особи в порядку, визначеному п. 170.13 ПКУ.

Перелік умов, у разі додержання яких скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню, зокрема, до загального оподатковуваного доходу, визначено пп. 39-2.4.1 ПКУ.

Водночас, незалежно від виконання умов, передбачених пп. 39-2.4.1 ПКУ, скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню, зокрема, до загального оподатковуваного доходу контролюючої особи у разі, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінзвітності не перевищує еквівалент 2 млн євро на кінець звітного періоду (пп. 39-2.4.2.1 ПКУ).

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.10.

Про контроль за КІК в умовах воєнного стану з боку ДПС та порядок проведення перевірок КІК читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та нашому Telegram-каналі.