вгору

Закон про запровадження електронних книжок набере чинності вже незабаром

Голова Верховної Ради України Д. Разумков підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (законопроєкт від 10.06.2020 р. № 3623).

Закон встановлює пятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника.

 Під час цього часу можна використовувати як паперові, так і електронні варіанти трудової книжки.

Відповідно до Закону, внесення даних про трудову діяльність до Держреєстру здійснюватиметься працівником і роботодавцем з накладання кваліфікованого електронного підпису у вигляді сканованих або оцифрованих копій, передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо). Після внесення відомостей до Держреєстру роботодавець зобов’язаний віддати працівнику оригінал паперової трудової під підпис.

Також Законом запроваджується можливість автоматичного призначення пенсії без особистого звернення особи, зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію.

Закон передано на підпис Президенту України.

Про це зазначено на сайті ВРУ.

Про прийняття Закону про електронні трудові книжки читайте у нашому матеріалі.

Щодо вимог до сканкопій документів для роботодавців та перевірки трудових книжок перед скануванням читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.