вгору

Зарахування від’ємного значення у звітності з ПДВ

Нагадаємо нашим користувачам, що порядок надання податкової декларації та строки розрахунків з бюджетом з ПДВ визначено ст. 203 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ, для подання податкової декларації (п. 203.2 ПКУ).

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (пп. 14.1.175 ПКУ).

Сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Держбюджету або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду (п. 200.1 ПКУ).

Крім того, п. 200.4 ПКУ передбачено, що при від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ПКУ, така сума, зокрема, враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у т. ч. розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ (далі – реєстраційна сума) на момент отримання контролюючим органом податкової декларації.

Мінфіном затверджено наказ від 28.01.2016 р. № 21 щодо порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ (далі – Порядок № 21).

Сума від’ємного значення, яка зараховується у зменшення суми податкового боргу, що виник за попередні звітні (податкові) періоди, в частині, що не перевищує реєстраційної суми на момент подання податкової декларації, відображається у рядку 20.1 податкової декларації з ПДВ (пп. 4 п. 5 розд. V Порядку № 21).

Відповідно до п. 1 розд. II Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. № 5 (далі – Порядок № 5), облік платежів ведеться в інтегрованій картці платника окремими обліковими операціями в хронологічному порядку. При цьому кожна операція фіксується в окремому рядку із зазначенням виду операції та дати її проведення.

Зверніть увагу! Під час погашення суми податкового боргу (його частини) кошти, які сплачує платник, у першу чергу зараховуються у рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, які сплачує такий платник, у наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу - у рахунок пені згідно з черговістю їх виникнення (пп. 5 п. 2 розд. III Порядку № 5).

Таким чином, у разі наявності у платника податку на дату подання ним податкової звітності з ПДВ податкового боргу, такий платник має право зарахувати суму від’ємного значення ПДВ, сформовану за результатами такої податкової звітності, у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди та обліковувався в інтегрованій картці платника станом на перше число місяця, у якому було подано таку декларацію, в частині, що не перевищує реєстраційну суму такого платника на момент отримання контролюючим органом податкової декларації.

Дане роз’яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.26.

Податкову декларацію з ПДВ разом з додатками (ідентифікатор форми - J/F0200123) можна подати в електронному форматі, скориставшись можливостями програми M.E.Doc.

Про те, як заповнити декларацію з ПДВ з копійками чи без, як відобразити податкове зобов’язання у звітності з ПДВ у разі помилкового складання ПН та, яка і коли передбачена відповідальність за нереєстрацію платником ПДВ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.