вгору

Застосування занижених штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО

Відповідальність суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції, визначається відповідними статтями Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Так, п. 1 ст. 17 Закону № 265 передбачено застосування штрафних санкцій у разі встановлення в ході перевірки факту:

  • проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);
  • непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи;
  • невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання.

За вказані порушення штрафні санкції застосовуються у розмірі:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Однак, враховуючи вимоги п. 11 розділу ІІ Прикінцевих положень Закону № 265, тимчасово, до 01 січня 2022 року, санкції, визначені п. 1 ст. 17 Закону № 265, застосовуються у розмірах 10% та 50%, відповідно.

Про це зазначили податківці ДПС в Одеській області.

Нагадаємо, у грудні 2020 року було прийнято Закон України від 01.12.2020 р. № 1017-ІХ, яким відтерміновано застосування РРО. Про це ми писали у матеріалі.

Крім того, в Блозі бухгалтера у розділі РРО Ви знайдете відповіді на топові запитання щодо застосування РРО/ПРРО, про роботу ПРРО Cashalot від розробників M.E.Doc та багато цікавого.

Ще більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.