вгору

Затверджено постанови про функціонування програмних РРО

24.07.2020

На засіданні Уряду 22 липня затверджено низку постанов, якими визначаються вимоги до програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) та приведено до вимог чинного законодавства діючі акти Кабміну, що регулюють сферу застосування РРО.

По-перше, внесено зміни до постанови КМУ від 18.02.2002 р. № 199, якою затверджено Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, дія яких поширюється на ПРРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Вимогами визначено основні режими роботи ПРРО (режим попереднього програмування, режим реєстрації та режим звітування), умови блокування роботи ПРРО тощо.

По-друге, внесено зміни до постанови КМУ від 02.03.2016 р. № 149. Вони визначають вимоги щодо реалізації фіскальних функцій ПРРО, що застосовуються під час здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, та під час здійснення операцій з приймання готівкових коштів для подальшого переказу через програмно-технічні комплекси самообслуговування.

По-третє, змінами до постанови КМУ від 12.05.2004 р. № 601 збільшено час з трьох діб до трьох робочих днів, протягом яких виконуються роботи з введення РРО в експлуатацію центрами сервісного обслуговування з дати його інформування ДПС про резервування фіскального номера РРО, що виключає необхідність суб’єктам господарювання – користувачам РРО повторно подавати заяву й ініціювати реєстрацію РРО у разі подання заяви в останній робочий день тижня – п’ятницю або в період пікових навантажень обробки документів ДПС.

По-четверте, відповідно до змін, внесених до постанов від 27.12.2010 р. № 1224 «Про затвердження Порядку обчислення і накопичення реєстраторами розрахункових операцій сум податку на додану вартість» та від 23.08.2000 р. № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України», норми цих нормативно-правових актів будуть застосовуватися не лише до класичних РРО, а й до ПРРО.

Окрім того, Урядом прийнято постанову «Про затвердження Переліку текстилю, під час реалізації якого (крім реалізації за готівкові кошти на ринках) застосовуються реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та Переліку деталей та приладдя до автотранспортних засобів, під час реалізації яких застосовуються реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій».

Постановою затверджено:

  • Перелік текстилю, під час реалізації якого (крім реалізації за готівкові кошти на ринках) застосовуються РРО та / або ПРРО;
  • Перелік деталей та приладдя до автотранспортних засобів, під час реалізації яких застосовуються РРО та / або ПРРО.

Постанова набирає чинності з 01.01.2021 р.

Нагадаємо, що ПРРО було запроваджено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20.09.2019 р. № 128-IX та Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» від 20.09.2019 р. № 129-ІХ.

Використання РРО для певних видів діяльності 2–4 груп фізичних осіб – підприємців стане обов’язковим вже з 01.01.2021 р. А з 01.08.2020 р. використання програмного РРО стане можливим нарівні з «класичним».

Про це повідомив Мінфін.

Про відтермінування ключових дат обов’язкового запровадження РРО та завершення державної реєстрації наказів Мінфіну про застосування програмних РРО читайте у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.