вгору

Зміни до Методрекомендацій по застосуванню регістрів бухобліку

Мінфін наказом від 21.07.2021 р. № 408 затвердив Зміни до Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку (далі – Зміни).

Про проєкт цього наказу ми повідомляли у матеріалі.

Нагадуємо, що самі Методрекомендації затверджені наказом Мінфіну від 29.12.2000 р. № 356.

Що передбачено Змінами?

Основні зміни такі:

1. Підприємства, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі – МСФЗ), можуть застосовувати норми цих Методрекомендацій, якщо вони не суперечать МСФЗ.

Також визначено, що регістри бухобліку можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати реквізити, передбачені Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996 (далі – Закон № 996), зокрема: назву форми, найменування підприємства, період реєстрації господарських операцій, одиницю виміру, посади осіб, прізвища і підписи або інші дані, що дають змогу ідентифікувати осіб, які брали участь у їх складанні.

Регістри бухобліку (журнали, відомості, таблиці аналітичних даних, аркуші-розшифровки тощо) за всіма госпопераціями заповнюються в гривнях з копійками, а регістри, що, крім того, ведуться окремо за операціями в інвалютах, – у відповідних вимірниках іноземної валюти.

2. Підприємство з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних може додатково розробляти власні облікові регістри, які мають містити обов’язкові реквізити, визначені Законом № 996 і наведені у Методичних рекомендаціях, та затверджувати їх у розпорядчому документі про організацію бухгалтерського обліку.

У разі внесення змін до Плану рахунків та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, підприємство, за потреби, приводить у відповідність до таких змін свої облікові регістри.

3. У новій редакції викладено додатки до цих Методрекомендацій, а саме:

  • журнали 1, 2, 3, 4, 5, 5а, 6, 7;
  • аркуш-розшифровка за дебетом рахунку;
  • бухгалтерська довідка до журналу;
  • відомість 8 позабалансового обліку;
  • головна книга;
  • реєстр депонованої заробітної плати.

Нагадуємо нашим читачам, що в M.Е.Doc реалізовано модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL), призначений для підприємств, які складають фінзвітність за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.