вгору

Зміни до Положення про рух коштів ЄСВ

Мінфін наказом від 25.09.2020 р. № 587 (далі – Наказ № 587) затвердив Зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, зміни стосуються порядку функціонування єдиного рахунку.

Що передбачено?

ДПС та територіальні органи ДПС відкривають в Казначействі небюджетні рахунки за субрахунком 3556 «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску» (далі – рахунки 3556) для зарахування та розподілу страхових коштів. Нагадаємо, що раніше відкривались рахунки 3719.

Рахунки 3556 територіальних органів ДПС та рахунки 3556 ДПС відкриваються у такій кількості, яка необхідна для забезпечення розподілу ЄСВ відповідно до постанови КМУ від 26.11.2014 р. № 675 (далі – Постанова № 675).

Уточнено, що відкриття рахунків здійснюється на підставі заяв ДПС і територіальних органів ДПС та інших документів згідно з вимогами Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Мінфіну від 22.06.2012 р. № 758.

Проходження та розподіл страхових коштів

Страхові кошти, що сплачуються страхувальниками, зараховуються на рахунки 3556 територіальних органів ДПС. У разі використання страхувальником єдиного рахунку Казначейство перераховує страхові кошти з єдиного рахунку до 17 год. 30 хв. на рахунки 3556 територіальних органів ДПС відповідно до Порядку функціонування єдиного рахунку.

Об 11 год. 00 хв. наступного операційного дня страхові кошти, акумульовані на рахунках 3556 ДПС, засобами програмного забезпечення розподіляються автоматично за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених Постановою № 675 пропорцій розподілу ЄСВ (у відсотках) та перераховуються за призначенням – на рахунки, відкриті в Казначействі за субрахунком 3554 «Рахунки державних цільових фондів» на ім’я фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування відповідно до договорів про здійснення розрахунково-касового обслуговування, укладених Казначейством з власниками рахунків.

У разі якщо ДПС до 10 год. 30 хв. надала Казначейству розрахунковий документ на перерахування коштів з його рахунка 3556 на відповідний рахунок територіального органу ДПС для здійснення повернення помилково або надміру сплачених сум та/або безпідставно стягнутих сум ЄСВ, розподіл страхових коштів за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування здійснюється після перерахування коштів територіальному ДПС для здійснення повернення помилково або надміру сплачених сум та/або безпідставно стягнутих сум єдиного внеску.

Надання інформації про рух страхових коштів

Казначейство щодня в порядку та за форматами, що визначаються протоколом обміну інформацією між ДПС та Казначейством, формує та передає до ДПС:

1) впродовж робочого дня інформацію про проведені транзакції з рахунків 3556 територіальних органів ДПС в актуальному стані;

2) наступного робочого дня після зарахування страхових коштів на рахунки 3556:

до 10 год. 00 хв. (для територіальних органів ДПС):

  • виписки з рахунків 3556 територіальних органів ДПС;
  • оборотно-сальдові відомості за рахунками 3556 територіальних органів ДПС;
  • відомості про рух страхових коштів на рахунках 3556 територіальних органів ДПС;
  • звіт про надходження страхових коштів на рахунки 3556 територіальних органів ДПС;

до 10 год 00 хв (для ДПС):

  • виписки з рахунків 3556 терорганів ДПС;
  • звіт про надходження страхових коштів на рахунки 3556 територіальних органів ДПС;
  • відомість про розподіл страхових коштів за видами загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування;
  • оборотно-сальдову відомість за рахунками 3556 ДПС;
  • звіт про надходження страхових коштів на рахунки 3556 ДПС та звіт про надходження страхових коштів на рахунки 3556 територіальних органів ДПС.

 Наказ № 587 набирає чинності з дня його офіційного опублікування, крім, зокрема, норм щодо функціонування єдиного рахунку, які набирають чинності з 01.01.2021 р.

На час підготовки матеріалу Наказ № 587 не оприлюднений.

Про врегулювання порядку відкриття єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ та про те, що з нового року платіжне доручення на сплату податків та зборів будуть заповнювати по-новому, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.