вгору

Змінили місцезнаходження: куди подавати Таблицю даних платника ПДВ?

Нагадаємо, що подання Таблиці даних платника ПДВ передбачено Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабміну від 11.12.2019 р. № 1165 (далі - Порядок № 1165). 

Таблиця даних платника податку - зведена інформація, що подається платником податку до контролюючого органу, щодо кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, кодів товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України (абз. восьмий п. 2 Порядку № 1165). 

Таблиця даних подається платником ПДВ в електронній формі засобами електронного зв’язку з урахуванням вимог законів України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VІІІ, «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557 

ДПСУ постійно розміщує на своєму офіційному вебсайті відомості щодо засобів електронного зв’язку, якими може подаватися Таблиця даних платника ПДВ. 

Пунктом 66.3 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) визначено, що у разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, внаслідок якої змінюється контролюючий орган, в якому на обліку перебуває платник податків, а також у разі зміни податкової адреси платника податків, контролюючими органами за попереднім та новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводяться процедури зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків відповідно.  

Процедура зміни контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків, у разі зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, визначені розділом X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 

Переведення платників податків на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) здійснюється контролюючими органами протягом місяця після отримання відомостей про зміну місцезнаходження платника податків. 

Дані про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого містяться в ЄДР, передаються у день взяття на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням із зазначенням:  

  • дати та номера запису про взяття на облік;  
  • назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків взято на облік. 

Отже, у разі зміни місцезнаходження (місця проживання), пов’язаного зі зміною контролюючого органу, Таблиця даних подається до контролюючого органу за основним місцем обліку. 

Про це повідомили податківці ДПС у Запорізькій області. 

Про зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами та як подати пояснення до Таблиці даних, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.