вгору

Звільнення вагітної жінки: чи можливо?

Фахівці Держпраці надали роз’яснення щодо можливості звільнення з підприємства вагітної жінки, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років.

Звільнення вагітної жінки при ліквідації державного підприємства

Відповідно до ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Пiд час звiльнення працiвникiв за п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) має бути дотримано певний порядок вивiльнення та враховано переважне право на залишення на роботi згідно зі ст. 42 КЗпП. Крiм того, у разi звiльнення за цiєю пiдставою дiють обмеження щодо звiльнення окремих працiвникiв, установленi ст. 184 КЗпП.

У період відпустки для догляду за дитиною до 3 років за жінкою зберігається робоче місце, про це вказано в ст. 2 Закону України «Про відпустки». У вимогах ст. 184 КЗпП заборонено звільнення вагітних жінок, що мають дітей до 3 років.

Переведення та працевлаштування жінок, які перебувають у декретній відпустці

Під час ліквідації підприємства з правонаступництвом звільнення жінок, зазначених у ч. 3 ст.184 КЗпП можливе лише за п. 5 ст. 36 КЗпП шляхом переведення на інше підприємство, установу, які є правонаступниками. При цьому правонаступник зобов`язаний прийняти таких жінок на роботу у порядку переведення.

У разі повної ліквідації звільнення таких жінок відповідно до вимог ст. 184 КЗпП відбувається з обов`язковим працевлаштуванням. Власник чи уповноважений орган здійснює їх працевлаштування самостійно або через державну службу зайнятості.

Звільнити вагітну жінку за власною ініціативою роботодавець також не має права. Звільнення допускається лише у разі повної ліквідації підприємства, де працює жінка. При цьому на власника підприємства покладається обов’язок працевлаштування вагітної.

Про це інформує ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Про те, чи є порушення при звільненні «декретниці» на вимогу роботодавця, читайте у Блозі бухгалтера та Інформері програми M.E.Doc. Приєднуйтесь до нашого Telegram-каналу.