вгору

Змінено Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Мінфіном затверджено зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН (далі – Порядок). Йдеться про наказ Мінфіну від 12.01.2023 р. № 19 (далі – Наказ № 19). 

Що передбачено?

1. Зокрема, викладено у новій редакції п. 9 Порядку.

Письмові пояснення та копії документів, подані платником податку до контролюючого органу відповідно до п. 4 цього Порядку, розглядає комісія регіонального рівня.

За результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до п. 4 цього Порядку:

  • або приймає рішення про реєстрацію ПН/ РК в ЄРПН та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому ст. 42 гл. 1 розд. II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
  • або направляє повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН (далі – Повідомлення), за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку з пропозицією щодо надання платником податку додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК;
  • або приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН у разі надання платником податку копій документів, складених / оформлених із порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому ст. 42 гл. 1 розд. II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Платник податку має право подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Повідомлення.

Додаткові письмові пояснення та копії документів платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку з урахуванням вимог чинного законодавства. 

За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем їх отримання, приймає рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН протягом 5 робочих днів, що настають за днем граничного строку їх подання.

2. Комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН в разі (новий п. 10 Порядку):

  • ненадання / часткового надання додаткових письмових пояснень та копій документів стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в ЄРПН, при отриманні Повідомлення;
  • та/або надання платником податку копій документів, складених / оформлених із порушенням законодавства.

3. Замість старого додатка до Порядку додано два нових:

  • Додаток 1. Рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • Додаток 2. Повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

https://lh6.googleusercontent.com/0TUfoK_Bp5hTcpxfFS7KvqSVtvSyxBHn8qgiehx7u3ZvOoibtjIWnHFR1QxLosb_-SeEqcSWfQCflXUObC7-SqfqrUowvt2YcYYvwZb0_rcCNSbC_n4WLKIbASpTPJauxnMrlpqiNRvmCFFsuxxV3os Наказ № 19 набере чинності через 15 днів з дня його офіційного опублікування, тобто з 08.03.2023 р., оскільки був опублікований в "Офіційному віснику України" від 21.02.2023 р. № 18.

Про те, що з 11.01.2023 р. діє оновлений порядок блокування реєстрації ПН/РК, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.