вгору

Чи буде пеня та штраф у разі несвоєчасної сплати розстроченого боргу?

ГУ ДФС у Тернопільській області було надано роз’яснення, що за несвоєчасну сплату розстроченого (відстроченого) боргу застосовуються штрафні санкції та нараховується пеня.

Відповідно до п. 100.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) розстроченням (відстроченням) грошових зобов’язань або податкового боргу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов’язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, діючої на день прийняття контролюючим органом рішення про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу.

Розстрочені суми грошових зобов’язань або податкового боргу (в тому числі окремо - суми штрафних (фінансових) санкцій) погашаються рівними частками починаючи з місяця, що настає за тим місяцем, у якому прийнято рішення про надання такого розстрочення (п. 100.6 ПКУ).

За затримку сплати узгоджених сум податкових зобов’язань при укладанні договору про розстрочення податкового боргу платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу за порушення строку сплати узгоджених сум грошових зобов’язань, передбаченого ст. 126 ПКУ, залежно від кількості днів затримки сплати узгодженої суми грошових зобов’язань з дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, і до дня укладання договору про розстрочення податкового боргу.

Крім того, за несвоєчасну сплату податкового боргу розстроченого за договором, нараховується пеня відповідно до вимог п. 129.4 ПКУ.

Також дане роз’яснення було надано у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 134.10.

До відома!

Нарахування штрафів та пені здійснюється у день сплати розстроченої суми податкового боргу на суму фактичної сплати боргу.

Штраф нараховується платнику податків при сплаті податкового боргу на сплачену суму і враховуючи період фактичного існування податкового боргу, а пеня – при сплаті податкового боргу на сплачену суму за весь період фактичного існування податкового боргу.

Детальніше з матеріалами про те, що: