вгору

Які штрафи застосовуються за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК?

Відповідальність платників ПДВ за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування (далі - ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (жалі - ЄРПН) та допущення помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної визначена ст. 120-1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації ПН/РК в ЄРПН (крім ПН, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою) тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. 192 та ст. 201 ПКУ покладено обов'язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі:

  • 10% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;
  • 20% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 30% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 40% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів.

У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК.

У разі реєстрації ПН/РК до початку проведення перевірки, предметом якої є дотримання вимог ПКУ щодо своєчасності реєстрації таких документів в ЄРПН, штрафні санкції, передбачені пп. 120-1.2 ПКУ, не застосовуються.

Також пп. 120-1.2 ПКУ визначено, що відсутність реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, ПН/РК до такої ПН в ЄРПН (крім ПН, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою), що зазначена у податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, - тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50% суми податкових зобов'язань з ПДВ, зазначеної у ПН/РК або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено.

Відсутність реєстрації в ЄРПН ПН/РК після спливу 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення-рішення, - тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50% суми податкових зобов'язань з ПДВ, зазначеної в такій ПН/РК або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено.

У разі реєстрації в ЄРАН ПН/РК протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником податку податкового повідомлення-рішення, штрафні санкції не застосовуються.

Допущення продавцем товарів/послуг помилок під час зазначення обов'язкових реквізитів ПН, передбачених п. 201.1 ПКУ, виявлених контролюючим органом за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця, - тягне за собою накладення на платника податку - продавця штрафу в розмірі 170 гривень та зобов'язання виправити такі помилки (пп. 120-1.3 ПКУ).

Невиконання ППР контролюючого органу з попередженням про необхідність виправлення платником податків - продавцем помилок протягом 10 календарних днів, наступних за днем його отримання, - тягне за собою накладення на такого платника податку штрафу в розмірі:

  • 10% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, - у разі невиправлення помилок протягом 15 календарних днів;
  • 20% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, - у разі невиправлення помилок у строк від 16 до 30 календарних днів;
  • 30% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, - у разі невиправлення помилок у строк від 31 до 60 календарних днів;
  • 40% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, - у разі невиправлення помилок у строк від 61 до 90 календарних днів;
  • 50% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, - у разі невиправлення помилок у строк від 91 до 120 календарних днів;
  • 60% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, - у разі невиправлення помилок у строк від 121 до 150 календарних днів;
  • 70% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, - у разі невиправлення помилок у строк від 151 до 180 календарних днів;
  • 100% суми ПДВ, зазначеної в такій ПН, - у разі невиправлення помилок після спливу 181 календарного дня.

Нагадаємо, що у разі застосування контролюючими органами до платника податків штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, такому платнику податків надсилаються (вручаються) податкові повідомлення-рішення (п. 113.7 ПКУ).

Про це зазначили податківці ДПС у Івано-Франківській області.

Про те, чи застосовуються штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації АН/РК, що містять дані про фактичні залишки пального, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.